Saturday, April 06, 2013

Misterele feed-ului meu...

Cred că știți deja că eu mi-am auto-impus o regulă (pe care azi o încalc - explicații la final) de a posta maxim un articol pe zi.

Am început chestia asta în vara anului trecut când mi-am dat seama că nu pot urmări bloguri care mă asaltează cu informații și nici nu e util pentru mine să pierd prea mult timp redactând articole. Limita de unul pe zi e benefică, deci, atât pentru mine cât și pentru voi,  cititorii mei (pe principiul ce ție nu-ți place altuia nu face, zic ).

Dar fiindcă uneori ideile vin când nu trebuie, ajung să fac articole pe care să le las în ciorne, sau să le programez spre publicare la o anumită dată, funcție de „când îi este rândul” Pentru azi articolul programat era cel anterior. Chiar m-a surprins să aflu faptul că Nufăr și Triumf sunt produse farmec, așa că mi-am exprimat mirarea printr-un articol care s-a înscris la o campanie blogalinitiative.

M-am înscris la multe campanii de când a început noul CNB fiindcă au fost toate foarte faine! Serios, au pornit ediția asta SUPERB! Felicitări! Zilele astea mi-am tot pândit contul fiindcă, deși postez zilnic, săptămâna trecută n-am reușit să mă țin de program (de obicei postam pe la miezul nopții) așa că am publicat articole la tot felul de ore ciudate.. dar imediat urmăream contul să văd exact la cât timp îmi este scanat feed-ul. Vă spun sincer: încerc să ghicesc algoritmul.. sau intervalul la care se execută scanările, ca să știu să nu mai pândesc la fiecare minut contul BI. Încă n-am reușit!

În fine, ieri n-am dormit fiindcă aveam tren la prima oră din dimineață, iar somnul mai mult m-ar fi încurcat. Cum stăteam eu și navigam prin site-ul BI, am ajuns să analizez clasamentul ca să caut alte articole participante. Eram curios ce au scris cei de pe pozițiile fruntașe. N-am reușit să citesc articolele fiindcă mi-a atras atenția alt detaliu: era o diferență prea mare între punctaje. Tocmai pentru că BI are o transparență de invidiat, e ușor să ții evidența, mai ales acum, la început.

Am scris asta și în comentarii pe blogalinitiative.ro dar repet aici, ca să fie clar pentru toată lumea: Noul Campionat Național de Blogging are în regulament o clauză prin care se specifică faptul că va fi acordat maxim 1 punct pe zi, indiferent de numărul de articole scrise pe blog în acea zi (înainte era 1p/articol) + punctele acordate prin participarea le campanii. (vezi mai multe detalii pe pagina amintită). 

Ei, matematica simplă spune că, dat fiind faptul că acest CNB a început pe 2 aprilie, până ieri, între punctajul total și cel obținut din campanii putea fi o diferență de maxim 4 puncte! Adică eu, fiindcă am participat la 2 campanii (20p) am pus banner (+20p) și am scris un articol în fiecare zi (+4p) aveam un total de 44 de puncte. Totul vesel și frumos. Problema era că unele poziții din clasament aveau diferențe mai mari de 4 între cele două punctaje.

Fiindcă abia dimineață s-a văzut ce am comentat eu și echipa a verificat ceea ce am spus, s-a dovedit că am dreptate și s-au făcut corecturile de rigoare pe la ora 10 (atunci e înregistrat răspunsul lui Vlad în comentarii).

Bine, bine, dar care-i treaba cu feed-ul?  mă vei întreba acum...

Păi, eu aseară, în timp ce comentam și verificam clasamente, așteptam să treacă ora 00.00 ca să public articolul cel nou, să respect regula de 1/zi și să-l pot înscrie în campanie. Știam că durează o anumită perioadă până profilul BI se sincronizează cu feed-ul meu, așa că am publicat articolul și am așteptat...

La ora 4.30 am plecat cu trenul din Galați... Pe la 8.15, după ce am schimbat trenul, eram în Adjud, și am pornit laptopul să văd dacă s-a actualizat feed-ul, ca să pot înscrie articolul în campanie. Zis și făcut, articolul l-am trimis! Încă nu primisesem răspuns de la Vlad referitor la clasament (v-am zis că abia după ora 10 a venit)

Cum bateria laptopului meu e aproape decedată, n-am putut sta prea mult online, așa că n-am avut timp să mai fac mare chestie.

Ajuns acasă, după ora 11, am deschis laptopul și pe ecran era încă profilul meu BI cu cele 45 de puncte din cont (aveam 44 dinainte +1 pentru noul articol) ... am făcut conexiunea wireless și am dat refresh!

SURPRIZĂ!

Cele 45 de puncte s-au făcut 44! Ce? CUM? DE CE :(( :((

Apoi am văzut că s-au făcut modificări prin profil (adică a apărut la „participări campanii în derulare” și titlul articolelor, așa cum eram obișnuiți), am observat răspunsul lui Vlad și m-am plâns că mi-a dispărut un punct, că pe profilul meu, articolul pe care cu mânuța mea l-am publicat după ora 00.00 apărea ca și cum fusese publicat cu o zi înainte, pe 5 aprilie, deci nu primea punct :(

Am tot stat și m-am frământat.. am întors pe toate părțile și nu i-am dat de cap. Ceva probleme cu feed-ul meu.. ceva probleme la conversia PDT în GMT.... naiba știe! Cert e că nu e blogalinitiative vinovat ci e feedburner! Mama lor!!

De acum e clar: Nu mai postez articole la miezul nopții, fiindcă diferențele de fus orar îmi amețesc feed-urile. (n-aveți idee de câte ori am dat resync și degeaba). De acum voi publica articolele la primele ore ale dimineții, adică pe la 5.30 sau 6.00, să fiu sigur că și cu diferența PDT vs GMT mă încadrez în „ziua de după”

Am plecat apoi la muncă, mi-am făcut treaba rapid și am revenit acasă (n-am avut prea multe de făcut azi). Deschizând din nou laptopul am fost întâmpinat de o mare surpriză:

SUNT PE LOCUL 1


Asta pentru că între timp mi-a fost validat articolul înscris la campanie și cum clasamentul a fost reorganizat funcție de punctajul real ... cam asta a ieșit. Și putem calcula foarte simplu, să nu credeți cumva că e blat. Doamne ferește!

sunt înscris la 3 campanii (3 x 10p = 30p)
am pus banerul ( +20p)
am 4 articole publicate pentru că al cincilea a intrat la ziua 4, deci nu se pune ( +4p )

Suma este: 54!
Exact cât arată clasamentul. Dar eu nu sunt mulțumit. 

Pentru că, din cauza feed-ului, am pierdut punctul de azi. Nu e normal, nu? De aceea îmi încalc regula și public un nou articol, ocazie prin care vă povestesc toate acestea. 

Nu ar fi fost normal să republic articolul ca să încerc să iau punctul,
ci e mai frumos și mai fairplay să fac unul nou, nu credeți?

Cam asta a fost pentru azi... :D. Vă mulțumesc!

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...