Wednesday, April 03, 2013

Scrisoare deschisă către e-on electrica

Preambul:
Nu știu dacă vă amintiți, dar acum ceva vreme, am găsit pe stradă niște becuri, lucru care mi s-a părut total greșit, drept pentru care le-am adunat și am scris articolul ăsta. Cu permisiunea dumneavoastră am să reiau aici succint, ideea acelui articol:

Găsisem pe o anume stradă din oraș 3 lămpi cu vapori de sodiu, aruncate de cei care întrețin iluminatul stradal. Au schimbat lămpile arse cu unele noi, dar nu s-au deranjat să colecteze deșeurile produse. Acest lucru e și mai grav când vorbim despre o categorie specifică de DEEE și anume corpuri de iluminat. Eu știu că e-on se ocupă de iluminatul stradal, așa că lor mă voi adresa.




***

Stimate reprezentat e-on* România,

În urmă cu aproximativ un an am descoperit că unii angajați e-on*, responsabili cu întreținerea stâlpilor de iluminat stradal, au abandonat în imediata vecinătate a stâlpilor corpurile de iluminat arse, ca urmare a înlocuirii lor. Am găsit 4 astfel de corpuri de iluminat și ambalajele din care au fost scoase lămpile noi.

Am scris la momentul respectiv un articol pe blogul meu, fiindcă am fost surprins de acest eveniment. Mă întrebam atunci cum de nu se sesizează nimeni, cum de nu există un contract între firma care face aceste intervenții și  organizația de reciclare a corpurilor de iluminat recolamp.ro. De ce nu se implementează un sistem simplu de gestionare a acestor produse? De exemplu echipa care pornește într-o intervenție cu un anumit număr de lămpi noi să fie obligată de conducere să aducă înapoi același număr de lămpi arse.

Lămpile arse ar fi adunate într-un container special și ridicate de organizația care se ocupă de reciclarea lor. Cu toții ne gândim la bani și la timp, dar nu și la starea planetei noastre. Dacă aprofundăm puțin aflăm că, de fapt, putem să ajutăm planeta fără prea mult efort, pentru că: 
  1. timpul necesar acestei operațiuni nu e cu mult mai mare față de cel obișnuit, fiindcă oricum angajații revin la sediu pentru a preda mașina și uneltele și lămpile noi, rămase, nu? Nu e mare scofală să predea și lămpile pe care le-au schimbat alături de cele noi.
  2. Iar când vine vorba de bani, aici e și mai frumos, pentru că NU COSTĂ ABSOLUT NIMIC!
Da, am găsit ceva în țara asta care face bine și nu costă nimic datorită recolamp.ro care pune la dispoziția companiilor, GRATUIT următoarele:
  1. recipiente de colectare standardizate, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu fiecare locație în parte,
  2. servicii de ridicare deșeuri, transport, depozitare, sortare, consolidare regională și națională,
  3. servicii de tratare și reciclare cu ajutorul reciclatorilor contractați,
  4. număr de telefon gratuit și serviciile aferente preluării apelurilor, în vederea ridicării deșeurilor semnalate de generatori.
Mai multe detalii sunt scrise pe pagina dedicată companiilor și instituțiilor, dar pe scurt, nu trebuie decât să completați un Protocol de Colaborare, pe care să-l trimiteți în dublu exemplar semnat și ștampilat la adresa recolamp iar în schimb veți primi containerele solicitate și serviciile enumerate mai sus.

Nimic mai ușor și mai curat! Ajutăm astfel la o mai bună gestionare a deșeurilor și protejăm planeta. Adică, făcând o operațiune matematică simplă, dacă un singur oraș are sute chiar mii de corpuri de iluminat stradal, vă dați seama ce cantitate mare de substanțe toxice ar ajunge unde trebuie în loc să polueze solul cum se întâmplă când aruncăm deșeurile la întâmplare?

Recolamp este o asociație non-profit fondată în septembrie 2007 de Philips România, General Electric și Osram România și prin colaborarea cu aceasta evitați ușor amenzile aplicate de Garda de Mediu, pentru că,  în caz că nu știați, legislația națională interzice explicit aruncarea deșeurilor din surse de lumină la gropile de gunoi, din cauza riscului de poluare al solului și subsolului. Eu dacă știam asta anul trecut, și dacă-i prindeam în flagrant pe cei care au abandonat lămpile acolo, puteam să depun plângere foarte ușor. Dar n-am știut!

Am pornit amicală acestă discuție, nu cu gândul la plângeri penale și am să continui astfel pentru că alt mesaj vreau să transmit. Consider că ideea propusă de mine este ușor de implementat și ar ajuta atât societatea cât și mediul înconjurător, deci toată lumea câștigă!

Vă urez o zi minunată și sper ca aceste rânduri să vă convingă să acordați acel scurt timp necesar  completării protocolului de colaborare și expedierii sale.

Aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră!
Cu stimă și respect, 
Radu Clapa

* dacă alta este compania care se ocupă de iluminatul stradal îmi cer scuze pentru confuzie. Știu că în unele orașe primăriile vor să preia controlul asupra acestui domeniu, dar nu știu dacă s-a realizat deja în vreun oraș acest lucru.

12 comments:

  1. Problema e ca in aceasta minunata companie lucreaza niste oameni care deja sunt uzati moral si profesional de multa vreme si asteapta doar sa iasa la pensie. Din motivul asta isi fac treaba de matuiala si cu mare nepasare. Misto articol! Respect!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu vreau să cred că mai sunt și tineri dornici de afirmare și oameni îngrijorați de mediu și de viitorul planetei.

      Mă bucur nespus să te revăd prin câmpurile de comentarii și îți mulțumesc! Spune drept, ai comentat de pe telefon, nu? Că altfel nu văd cum ai fi accesat acest formular de comentarii, fiindcă pe varianta PC a blogului am altceva :D

      Respect!

      Delete
  2. Foarte bine scris, Radu! Sper să ajungă acolo unde trebuie mesajul, ideea e foarte bună și, mai ales, simplu de pus în aplicare. Căci până la urmă din comoditate sau neștiință nu se fac multe lucruri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc Iulia! Și eu sper să aibă sorți de izbândă ceea ce încerc să fac aici! Da, comoditatea asta ne reține de la multe :(

      Delete
  3. Replies
    1. Mulțumesc Iuliana. Bine ai revenit. Ți-am simțit lipsa, să știi :)

      Delete
  4. Felicitari pentru initiativa!!! Tine-o tot asa!!!

    ReplyDelete
  5. Imi pare super buna ideea ta, daca e sa primesti vreo reactie, indiferent cat de mica, cred ca e de bine, nu ar fi toti la fel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Păi, eu sper să am și un răspuns, dar el vine mult mai târziu.

      Mulțumesc!

      Delete
  6. Stimate domn, demersul dumneavostra este cat se poate de legitim si util pentru noi toti.
    Chestiunea e ca problema inlocuirii surselor de lumina (becuri sa le spunem) cade in responsabilitatea autoritatilor locale prin firmele selectate pentru prestarea acestui serviciu, eon nefiind una dintre ele.


    PS: o minima documentare ar fi eliminat nota cu asterisc de la finalul scrisorii, iar "adrisantul" ar fi fost cel corect :)

    Mult succes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dacă te-ai fi semnat, aș fi spus mai multe, dar așa nu pot decât să-ți mulțumesc pentru vizită și pentru comentariu.

      Delete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...