Friday, August 03, 2012

© Review Asus Transformer TF300T

Cu siguranță v-am mai povestit despre marile mele ofuri în ceea ce privesc gadgeturile și anume portabilitate și universalitatea. Visam când eram mic la un dispozitiv care să se poată transforma din telefon în tabletă în laptop și în desktop, doar conectându-l la diferite accesorii. Un dispozitiv universal.

Suntem încă departe de acel punct în care un dispozitiv de buzunar poate fi la fel de performant ca un desktop, dar lucrurile evoluează rapid. Ceva ce am descoperit destul de recent (de vreun an) m-a făcut să-mi amintesc de visul meu.

Am aflat de existența unei tablete care se transformă în laptop. Bine, veți spune că e deja o chestie veche, dar pentru un om de rând care nu deține așa ceva, trebuie să vă mărturisesc că e încă un vis frumos.

Am să vă vorbesc astăzi despre o tabletă găsită pe altex.ro, o tabletă de la Asus care nu pare cu nimic diferită de alte tablete.

Să vă explic mai întâi de ce mi-aș dori o tabletă. Îmi plac tabletele fiindcă îți acordă acea mobilitate despre care vorbeam, ai acces la internet și la aplicațiile utile fără să fii nevoit să cari un laptop greoi în spate. E ușoară, e mai comodă decât un smartphone, are ecranul mult mai  mare deci oferă o experiență mult mai plăcută. De asemenea, această tabletă, având sistem de operare Android oferă toate avantajele pe care vi le-am mai enumerat aici pe blog: sincronizarea cu tot ce înseamnă google, adică o eficiență sporită în gestiunea contactelor și întâlnirilor programate în calendar, accesând aceleași servicii atât la birou, pe PC, acasă pe laptop, pe telefon sau pe tabletă.

Hai să nu vă mai țin în umbră. Vorbesc despre o tabletă Asus Transformer TF300T (de pe acest site e și imaginea de mai sus). Nu e cea mai performantă de pe site, dar modelul cu capacitate de stocare dublă nu era pe stoc și nici nu am văzut să aibă disponibil accesoriul despre care voi vorbi în curând.

Spuneam că aceasta pare o tabletă obișnuită, o chestie cu un ecran tactil de 10 inch, cu diverse aplicații și tot felul de opțiuni. Are două camere foto-video (una de 8Mp în spate și una de 1.2Mp în față), un slot pentru card microSD, mufa pentru căști, o mufă miniHDMI și o mufă pentru încărcare. Toate bune și frumoase: poți viziona filme la calitate HD, poți asculta muzică, poți stoca până la 64 Gb de date (având un card microSD de 32Gb), poți naviga nestingherit pe internet prin conexiunea Wi-Fi și poți rula aplicațiile favorite având sistemul de operare Android 4.0 susținut de un procesor de 1.2Ghz și 1024Mb DDR3.

Ei bine, da, poate folosită ca o tabletă obișnuită, dar dacă îi atașezi și tastatura, atunci devine un gadget după care într-adevăr mă topesc!

Ambele dispozitive se găsesc pe altex.ro și, deși se vând separat eu zic că e musai să fie cumpărate în același coș. Mi se pare o afacere foarte bună, mai ales că pe altex.ro ai transport gratuit la orice comandă și pe lângă asta, ai și garanția că dacă găsești undeva produsul mai ieftin, primești un voucher care echivalează de două ori diferența de preț. Cât de tare-i asta?  

Nu, nu vreau să privesc aceste două dispozitive separat, ci aleg să le văd ca pe un tot unitar, fiindcă tastatura e un accesoriu pe care trebuie neapărat să-l ai dacă achiziționezi tableta. Hai să vedem de ce.

photo linked from...
Atașând și tastatura, obții ceva ce eu am visat de mult, și anume un gadget portabil, mai mic decât un laptop care care are o mufă USB. Da, ați auzit bine: e o tabletă cu mufă USB. Dar nu numai, ci avantajele sunt multiple, ca de exemplu faptul că dispozitivul are un cititor de carduri SD și o baterie suplimentară care mărește autonomia tabletei de la 10 la 15 ore.

Evident, fiind tastatură ușurează tastarea dar nu numai ci și navigarea prin prezența unui touchpad cu click-uri similar unui laptop. Pe lângă toate astea, atunci când e închis, nu numai că tableta intră în Stand-By, dar este și perfect protejat ecranul tactil. Ce mai la deal al vale: e un laptop în miniatură!

De ce consider că e așa important că are o mufă USB? Păi nu e logic? Îi spune și denumirea: e Universal Serial Bus... adică asigură universalitatea aia de care vă spuneam la început. Poți conecta chiar și un HDD extern (dacă e formatat FAT32) adică îți mărești considerabil spațiul de stocare. Da, tableta e destul de puternică încât să alimenteze chiar și un hardisk extern clasic (dintr-ăla cu platane, care consumă mult). Și pe lângă asta, așa cum spuneam, mai are  și un cititor de carduri SDHC. Cât de tare-i asta?

E ca un laptop dintr-ala mic, dar are avantajul că, la nevoie, îl „rupi” în două și folosești doar ecranul :D. 

photo linked from...
Gândiți-vă cât de utilă ar fi această tabletă în ședințele foto. De exemplu dacă cumva ai umplut toate cardurile dar ai tableta la tine și un hard disk extern portabil, poți descărca toate fotografiile pe HDD și gata: ai cardurile goale :D. Nu trebuie să mai cari un laptop. 

Bineînțeles, ăsta nu e singurul motiv pentru care ai cumpăra această tabletă, că e mai simplu să cumperi zece carduri pentru cameră, dar este unul din avantajele minunate ale ei.



Ce-i lipsește acestei tablete ca să fie un accesoriu foto minunat? O mufă HDMI de intrare video. Atunci  chiar că ar fi bestială. Vă dați seama ce tare ar fi pentru filmări DSLR... să ai un ecran dedicat folosind o tabletă. Ar fi cel mai tare gadget posibil.

Dar chiar și așa, fără intrare video, este o jucărie uimitoare și pot să spun că încă visez...
Vă las mai jos un promo. Dacă aveam eu dispozitivul aș fi făcut personal un clip, dar cum nu îl am, ne mulțumim cu ce găsim pe internet.
 Acest articol participă la concursul organizat de Blogal Initiative și altex.ro
de la mine,
numa' bine

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ziua internațională a Geocaching-ului 2021

În fiecare an, în a treia sâmbătă din luna august se sărbătorește Ziua Internațională a Geocaching-ului . Prima dată s-a întâmplat în 2011 –...