Oamenii au nevoie să li se amintească proverbele și zicătorile din copilărie. Copii de acum ar trebui să le învețe la clasele primare așa cum făceam noi când eram mici...
În lumea asta toți vrem același lucru. Nu bani, nu femei, nu soți înstăriți nu gadget-uri șmechere.. Nu! Mai mult decât atât. Fiecare vrea să fie remarcat, toți vrem feedback. Vrem ca ceea ce am făcut, vrem ca lucrul pentru care am muncit să fie apreciat, vrem ca măcar acei puțini oameni care îl privesc, să-și dea cu părerea, să arate că le pasă.
- în blogging asta înseamnă să ai mulți vizitatori, să ai mulți abonați, să ai mulți comentatori. Adică să ai o comunitate formată în jurul blogului. Oameni care-și dau cu părerea în legătură cu ceea ce scrii, oameni care te ajută să crești.
- pe YouTube feedback înseamnă vizualizări ale videoclipurilor publicate, înseamnă comentarii și discuții, înseamnă abonați, persoane care apreciază ceea ce faci, înseamnă voturi pozitive pentru materialul încărcat...
- pe facebook, feedback înseamnă un like sau mii de like-uri, înseamnă ca lumea să distribuie ceea ce tu împărtășești cu ei, înseamnă să acumulezi fani.
- în galeriile foto online, înseamnă critici constructive, înseamnă laude și aprecieri pentru imaginile încărcate, înseamnă toate voturile primite, cereri de folosire a fotografiilor și invitații în grupuri tematice.
De când am început să activez mai serios în online - adică de anul acesta - pot spune că m-am învățat și eu să dau voturi, like-uri și să mă abonez la tot felul de chestii care-mi plac. DA am spus chestii care-mi plac, fiindcă nu consider normal să dau un like doar de dragul de a da like.
De exemplu pe YouTube, unde mă plimb de multă vreme, abia recent m-am obișnuit să votez ceea ce-mi place, să las fără vot ceva ce nu merită amintit și să votez negativ DOAR ce într-adevăr e de-a dreptul stupid, prost făcut și n-are ce căuta online sau pe retina mea. Urăsc pe cei care se trezesc să voteze negativ doar din invidie sau ură, sau fiindcă ești concurent la același concurs la care participă dânsul/dânsa. Cică ăștia s-ar numi HATERI. Și uite așa, din cauza haterilor videoclipuri ale unor melodii superbe sau clipuri comice ale artiștilor români au voturi negative. Dar dacă ar munci și ei la un video și ar primi voturi negative, tare ofuscați ar mai fi. De aceea, în online, eu cred că ar trebui să ne amintim de proverbul din copilărie: ce ție nu-ți place, altuia nu face!
Pe facebook, tare mi-aș dori un buton de dislike lângă cel de like, fiindcă multe prostii mai distribuie lumea asta. Pe facebook eu nu dau share aproape niciodată. Indiferent ce mesaje înduioșătoare publicați, indiferent dacă sunt român sau nu... nu mă interesează. Și observ că unii dau share chiar fără să citească, fiindcă deseori văd erori gramaticale cât casa... dacă dai share, nu înseamnă oare că ești la fel de prost ca cel care a scris?
Pe bloguri, înainte nu comentam... înainte, când, de fapt, nici nu prea vizitam bloguri. De atunci s-a mai schimbat treaba și am devenit activ și eu. Îmi plac blogurile astea mai mici fiindcă au o comunitate mai mică și e mai familiar. O problemă pe care am întâlnit-o în anumite bloguri e atunci când rubrica de comentarii depășește lungimea articolului. Pentru autor e ideal... dar pentru mine e un coșmar. Eu sunt genul care după citirea unui articol, dacă am ceva de zis, verific tot ce au zis ceilalți înainte să comentez (și tare mă mai enervează cei care nu o fac). Eu procedez astfel, ca nu cumva ideea mea să fi fost deja dezbătută. Dar dacă ajung pe un blog și după citirea articolului văd vreo 3-4 ecrane (scroll) de comentarii... parcă ceea ce voiam să zic nu mai e așa important, mă las păgubaș și-mi țin gura. Asta se întâmplă de obicei la articole mai vechi și pe site-uri foarte vizitate. E intimidant să vezi așa multe replici... ce să mai caut și eu acolo printre atâția străini. Doar să fie ceva foarte important, ceea ce am de spus, ca să mă determine să pierd timpul citind tot ce s-a discutat, sperând că ceea ce voiam să spun nu e deja un subiect tratat și abandonat. Singura ocazie ca eu să comentez, e ca articolul să fie abia publicat, adică să nu fie deja plin de replici ale vizitatorilor. Dar nu tot timpul pot fi acolo când apare un articol nou...
Că tot veni vorba de comentarii și de ce spuneam mai sus, în legătură cu cititrea lor integrală înainte de a comenta, încă un lucru care mă enervează sunt blogurile care au și formularul implicit de comentarii și plug-inul de la facebook. Nu am răbdare să citesc din două surse, nu se respectă dialogul pornit într-o sursă și în cealaltă, iar peste toate astea, jucăria aia de la facebook nici nu le ordonează implicit în ordine cronologică... mă scoate din minți! Dar accept site-uri care permit comentarea doar cu facebook... acum accept fiindcă am și eu cont :P
Eu sunt mândru să știu că toate melodiile din playlist-urile pe care le am pe YouTube au și un like din partea mea! Și nu doar melodiile, ci toate filmulețele pe care le urmăresc și-mi plac. Eu nu ezit să dau subscribe unui canal care produce conținut plăcut mie. Nu mă deranjează cu absolut nimic o abonare, dar arată autorului că și eu apreciez ceea ce face și știu că pe el îl ajută să crească! Și toate astea pentru că sunt și eu în postura lui, pentru că și eu aș vrea să văd cine apreciază ceea ce fac, pentru cine îmi bat capul... Pentru că da, înainte să fiu direct implicat nici eu nu obișnuiam să dau like-uri și să mă abonez... Dar am învățat că feedback-ul e important!
Așadar dragilor, dacă vă place să primiți feedback, nu uitați să și dați la rândul vostru ceva celor din jur. Un comentariu, un subscribe, un vot pozitiv sau o critică... o abonare pe canalul de YouTube sau pur și simplu un like atunci când ceva vă place. Nu vă costă nimic, poate doar o fracțiune de secundă din timpul vostru, dar pentru beneficiar înseamnă mult. Știți și voi, din propria experiență, fie ea în blogging, YouTube sau facebook.
De asemenea nu uitați să fiți critici!
de la mine,
numa' bine
Imi place mult cum scrii, ti-ai mai castigat un cititor infocat
ReplyDeleteBine ai venit!
DeleteScuze, dar nu accept reclame în link. Dacă într-adevăr îți place cum scriu, revino și demonstrează ceea ce ai scris în comentariu.
Aoleu, sa inteleg ca nu te simti bine pe blogul meu? Ca nu iti mai vine sa comentezi cand vezi multe comentarii? Iti dau o sugestie in cazul asta, incearca sa fii primul care plaseaza o parere la noul articol. :D :P
ReplyDeletePentru mine toate ideile exprimate de cititori sunt importante si le tratez in consecinta.
Si eu citesc de obicei comentariile de dinainte pentru a nu ma repeta in "discurs".Insa cand gasesc peste 50 doar le trec rapid in revista si imi dau seama ca oricum ceilalti nu gandesc ca mine si pot linistita sa-mi exprim opinia.
Canal yutube nu am, iar pe facebook activitatea mea e destul de redusa. Nu mor insa daca nu primesc like-uri. :P
Mă simt bine pe blogul tău, dacă nu am nimic de spus și nu ajung în rubrica de comentarii. Dar nu făceam referire doar la blogul tău, să știi.
DeleteȘi e drept, încerc să fiu primul... dar cum spuneam, nu e posibil mereu, mai ales cu programul meu și nu netul care e temporar.
Nici nu stii de cand tot asteptam sa revii cu material nou pe blog. Ma bucur si ca ai publicat ziua petrecuta in Cluj, in turul blogroll-ului.
ReplyDeleteRevenind, mie nu mi se pare intimidant un articol cu foarte multe comentarii. Asta poate si pentru ca le citesc foarte rar. Sa nu mai vorbesc ca am ceva de spus doar atunci cand un articol este foarte bun si merita un comentariu.
Salutari dintr-un oras complet... (completeaza tu, ca deja ai experienta!).
Mulțumesc Ciprian. Vor veni și poveștile din ultimele două zile, dar nu știu exact când :P
DeleteMie nu-mi plac cei care nu citesc ce s-a zis. Mai ales dacă am comentat și eu, adică am urmărit firul discuției, și după vreo zi apare unul care repetă ce s-a mai zis de o mie de ori... mă scoate din sărite!
Nu prea am înțeles încheierea.. scuze. Te-a deranjat ceva ce am spus? Sau am interpretat greșit replica din paranteză?
Ai experienta = deja ai fost in Vatra Dornei =))
Delete