Saturday, December 24, 2011

Becul de pe stradă

De vreo câțiva ani, au fost înlocuite acele becuri mari și luminoase, gen neon, cu niște lămpi ce produc o lumină caldă, galbenă, mult mai slabă, deci mai economică.

Chestia asta nu s-a întâmplat numai în Roman (era pe vremea liceului) ci în foarte multe orașe ale țării. E vorba de economia energiei electrice. În loc de două becuri puternice pe străzi, au fost puse mai dese și mai slabe. La lumina lor nu poți „alege orezul” dar fiindcă sunt la fiecare stâlp, se asigură un iluminat stradal eficient.
Problema e că becurile astea se cam ard. Sau, uneori mai vezi câte un stâlp clipind. Stă aprins....se închide, apoi iar se aprinde și tot așa. Becurile de care este vorba, becurile cel noi sunt astea:

Sunt becuri lămpi cu vapori de sodiu de înaltă presiune cu o putere de 100W, montate pe un soclu E40. Comparativ cu un bec normal cu incandescență (soclu E27) acestea sunt de două ori mai mari, având o lungime de 210mm.

De ce v-ar interesa toate astea? Nu vă interesează! Voiam să punctez faptul că pentru a ilumina strada se folosesc becuri de 100W, aceeași putere pe care o folosim să iluminăm apartamentul... sau o foloseam, înainte să dispară becurile de 100W de pe piață, în favoarea celor economice. (acum găsești destul de rar becuri de 100W, de obicei la magazin becurile comercializate sunt de maxim 75W)

Pe mine unul m-a frapat chestia asta.

Cum de am aflat toate astea? Simplu. Am găsit becul din imagine, pe jos, mergând ieri prin oraș. Și fiindcă de mic sunt atras de chestiile astea, m-am oprit să analizez.


La întoarcere am trecut pe aceeași stradă și am găsit tot acolo becul, ba mai mult, mergând mai departe, cu el în buzunar,  am găsit la încă două becuri arse și ambalajele lor, aruncate la baza altor stâlpi.

Carevasăzică tipii de la electrica au schimbat becurile, acum că au venit sărbătorile, dar nu s-au deranjat să își strângă mizeria. Ce contează că poluăm natura? Ce contează că se face atâta zarvă cu reciclarea hârtiei (adică ambalajul becului) și reciclarea produselor electronice (adică becul).


Sau o fi oare un fel de rezultat al muncii: „Da șefu' am schimbat becurile! Nu mă credeți? Mergeți pe strada Siretului și găsiți lângă stâlpi becurile arse și ambalajele de la becurile noi...Da, că așa m-a învățat mama și directorul firmei...

Pentru că nimănui nu îi pasă... Oare nu au și ei niște reguli? Chiar nu îl verifică nimeni pe Gigel de pe macara? Bă, ce-o făcut cu becul? Hai să nu îi mai dăm bec dacă nu aduce pe cel ars la schimb... cum ar fi?

Dacă altceva nu interesează poate trebuie să menționez că fiecare bec conține 20mg mercur. (sursa)

Dar oare firma asta nu a auzit de reciclarea Deșeurilor Electrice Electronice și Electrocasnice (DEEE) și mai ales de reciclarea becurilor?. Nu au și ei un parteneriat cu astfel de firmă? Nu trimit și ei o cotă de „n” sute de becuri pe lună la reciclat? Dacă nu, atunci sunteți o firmă de cacao!! Rușine să vă fie!

Cât despre aceste 3 becuri, ele vor ajunge la Kaufland, că acolo am văzut un mic „centru” de colectare becuri arse. E o cutie din plexiglass® la informații.

13 comments:

  1. Bun venit Sorin.

    Vreau să fiu ... sunt optimist... Vreau să cred că acele becuri ajung la reciclat, că nu există degeaba aceste organizații și site-urile lor.

    Datoria noastră e să le adunăm selectiv, dacă le aruncă tot la groapa lor, păcatul e în mâinile lor (ca să spun așa...)

    ReplyDelete
  2. salut
    vreau sa iti spun ca gresesti in legatura cu mercuru, o lampa nu contine nici macar un gram de mercur,concentratia de mercur e mica.asta ar fi unu la mana.
    daca ar contine cat zici tu 20 grame de mercur per lampa atunci o lampa dinaia ar costa undeva de la 100e in sus dat fiind pretu foarte mare a mercurului(intre 10E/g si 20E/g pe piata neagra)
    si ca sa sustin cea ce am spus vin cu pretu unei lampi adica 70 leisi linkul cu pretu:http://www.growin.bizoo.ro/vanzare/1874817/Lampa-MaxLumens-250W-HPS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Andrei. Bine ai venit pe aici.

      Eu am spus 20 mg (miligrame, mili = a mia parte din gram)

      Că doar nu am scris din cap, ci am căutat pe net, înainte.
      Uite aici pagina cu becul prezentat pe larg.

      Mulțumesc de intervenție, ar fi fost o remarcă foarte bună, dacă scriam, într-adevăr, grame :)

      Te mai aștept și cu altă ocazie.

      Delete
  3. nici eu nu sunt de acord cu becurile economice am la mine pe strada 3 stalpi la cei doi am becuri cu vapori de sodiu de 70 W si lumineaza super iar de curand la al 3 stalp a schimbat lampa si ghiciti voi a pus bec economic vai de capu lui ce lumineaza decat sub stalp restu pauza si am uitat sa va soun cred ca e de 65 W.deci jos cu becurile economice ;-).ciao .

    ReplyDelete
    Replies
    1. becurile economice sunt bune, faptul că sunt puțin mai slabe, nu ar fi o problemă dacă ar fi mai dese (așa cum e menit să fie). Problema, de fapt, cred că e faptul că sunt rare, nu că e slab.

      Acum depinde... nu am ideea ce fel de stâlpi ai pe acolo, că am văzut pe la sat și stâlpi ce au becuri normale...alea e normal să nu lumineze destul.

      Mulțumesc de vizită și de impresii :) (data viitoare poate te semnezi)

      Delete
  4. Buna, Radu! Am ajuns pe aici din intamplare, cautasem ceva legat de subiect si am simtit nevoia sa-mi impartasesc opinia. Becurile acelea care luminau ca un neon, acel alb rece erau cel mai probabil cu vapori de mercur, insa sursele cu vapori de mercur nu sunt atat de eficiente precum cele cu sodiu.

    Lampile cu vapori de sodiu la inalta presiune sunt printre cele mai eficiente privind consumul si cantitatea de lumina pe care un bec de acest gen o ofera.

    Acum, daca spui ca acele lampi ciclau (se stingeau, se aprindeau si tot asa), denota ca nu s-a folosit aparataj corespunzator, pentru ca daca se folosea aparataj modern, dupa 3 astfel de porniri si opriri, lampii ii era taiata automat alimentarea, tocmai pentru a preveni acea ciclare care este si enervata, dar afecteaza si balastul + ignitorul.

    Nu am intalnit pana acum lampi care sa se arda atat de ''urat'', mai ales lampa aceea neagra si cu tubul ceramic pur si simplu spart. Sunt probleme cu tensiunea in zona respectiva, gen supratensiuni, subtensiuni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Florin! Foarte bine ai făcut. Opiniile sunt mereu binevenite!

      M-ai cam amețit puțin. Eu nu spuneam de becurile alea vechi că ar fi ciclat, ci de astea noi... astea pe care le-am pus în poze. Nu rar am întâlnit astfel de stâlpi „intermitenți”. Nu știu care e cauza, dar oricum, din câte cred eu (nu sunt specialist) lămpile astea nu au balast, nu? Alea vechi albe aveau ... dar astea cu vapori de sodiu mai au balast?

      Cât despre supratensiuni sau subtensiuni nu am habar. Eu nu locuiesc acolo, eram în trecere. Becul ăla arată de parcă a explodat tubul ceramic din interior. Cum spuneam, pentru mine era prima dată când am văzut lămpile astea așa de aproape.





      Și apropo, că ziceam în articol: Kauffland nu primește becuri arse, dar sunt centre de colectare la PLUS (lidl) Dedeman și alte supermarketuri :D (pentru cei interesați)


      Sper să revii pe aici și să ne lămurim ce e cu becurile / lămpile astea.

      Mulțumesc de vizită

      Delete
    2. De fapt am citit eu greșit... Care e sistemul? Cum de se închid așa singure și se reaprind după un timp?

      Cât despre balast / ignitor mai mult ca sigur că au... nu știu unde îmi era capul :D

      Delete
  5. Sigur ca au balast + ignitor. Lampile astea se aprind la impulsuri de tensiune foarte mari, cuprinse intre 2.5 si 5.0 kV (2500 si 5000 volti), tensiuni care sunt date de acel igniter. Acum, exista pe piata, de la Philips, ignitoare digitale, care fac ce ziceam mai sus, daca lampa se stinge si se aprinde de 3 ori, ii taie alimentarea de tot, ca sa nu se intample ceva nedorit cu aparatajul si lampa, in plus acele ciclari ''streseaza'' si cablurile, deci duc la defectare prematura.

    Ele incep sa cicleze atunci cand gazele alea speciale din interiorul tubului se diminueaza, dar din cauza ca igniterul tot incearca sa aprinda lampa, la acele tensiuni foarte mari, aprinderea are loc, dar arcul nu este stabil, iar lampa se stinge.

    Acum, daca tu zici ca la noile lampi avea loc ciclarea, e clar ca nu s-a folosit un aparataj optim, iar daca zici ca nu locuiesti acolo, atunci ar putea sa fie si probleme cu tensiunea.

    ReplyDelete
  6. Am uitat sa mentionez ca, in acel consum de 100W, o lampa cu sodiu ofera un flux luminos foarte ridicat, care nu se poate compara cu o lampa cu incandescenta sau una cu vapori de mercur.

    ReplyDelete
  7. 150w sodiu= peste 1000w bec filament

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc pentru ecuație. Presupun că la consum te referi, nu la intensitatea luminii emise, nu?

      Delete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ziua internațională a Geocaching-ului 2021

În fiecare an, în a treia sâmbătă din luna august se sărbătorește Ziua Internațională a Geocaching-ului . Prima dată s-a întâmplat în 2011 –...