Eu spun că această grijă ar trebui să o avem mereu. Să vrem mereu să economisim, să scoatem de sub tensiune aparatele pe care nu le folosim, să închidem becul la ieșirea dintr-o cameră, să folosim aparate și corpuri de iluminat care au un consum redus de energie, să ne îngrijoreze viitorul planetei. Ar trebui.
În fine, azi, 23 Martie, de la ora 20.30 putem să petrecem împreună Ora Pământului. Anul trecut, în Galați, ne-am adunat câțiva în Parcul Eminescu și s-a încercat formarea numărului „60” din lumânări. Din păcate vântul a fost prea puternic și lumânările nu au stat aprinse, dar s-a reușit formarea unui număr mai mic, cu ajutorul elevilor care au jucat rol de paravan contra vântului.
Mai apoi am înălțat lampioane și a fost drăguț. Luminile parcului au fost închise, dar din păcate nu și restul luminilor de pe stradă sau de la magazine.
Ar fi fain să închidem mai multe lumini.. să fie cu adevărat beznă! Oare nu există un întrerupător general al orașului :D? (glumesc)
Anul acesta se organizează iar lansare de lampioane în parcul Eminescu și vreau să laud inițiativa, dar să o și critic! Anul trecut am stat cu emoții aproape la fiecare lampion lansat fiindcă vreo două s-au blocat în copacii din parc... și să vezi flăcări în copaci nu e un lucru prea bun!
Având în vedere pățania de anul trecut, de ce anul ăsta nu au schimbat locația?? De ce nu facem pe faleză, unde, dacă oprești iluminatul, e perfect beznă, că pe Dunăre nu sunt becuri :D Și ce fain ar fi să zboare lampioanele deasupra apei, nu?
Eu diseară am să opresc absolut orice consumator electric dețin și am să merg în parc. Aș opri curentul în tot căminul, dar ar fi o măsură abuzivă. Nu poți forța oamenii să țină cont de ora pământului, nu poți forța oamenii să le pese! Din păcate!
Tu ce faci sâmbătă seară?
Ştii... eu nu am stins niciodată lumina la "Ora pământului". Pentru că sunt conştientă de valoare energiei pe care o risipim, pentru că nu las vreodată lumina aprinsă într-o încăpere goală, pentru că închid calculatorul atunci când nu-l folosesc, pentru că nu las vreodată un radio să vorbească la pereţi, pentru că spăl hainele la programe scurte şi calc doar hainele care au nevoie de acest proces. Dincolo de manifestarea asta publică a Orei pământului (la fel ca şi Ziua apei sau Let's do it...) lipseşte informarea şi lipsesc îndemnurile. Oamenii ar trebui să fie învăţaţi să stingă lumina de câte ori părăsesc o încăpere şi poate că aşa ar economisi câte o oră în fiecare zi, nu doar odată pe an!
ReplyDeleteOamenii și mai ales românii au multe de învățat. M-am cam săturat să enumăr tot ce e greșit în lumea asta. Mai aveam o speranță în 2012 că vine apocalipsa și le spală pe toate.. dar n-a fost să fie :)
DeleteO aștept pe următoarea. Poate doar atunci vor înțelege masele că „e nevoie de schimbare” doar atunci când e prea târziu.
Bună inițiativa, ca în fiecare an deși nici eu am stins niciodată lumina de Ziua Pământului, recunosc. Daaar, asemenea Anei și eu sunt conștientă de cât de mult înseamnă să știi când, cum și cât să folosești energia electrică și la fel se întâmplă și cu apa. Încerc pe cât posibil, în fiecare zi să închid orice sursă de energie dacă nu îmi este necesară. Din păcate eu nu stau singură în casă, iar ceilalți sunt mult prea nepăsători cu privire la acest aspect. Drept dovadă, anumite laptop-uri stau dechise și când ei nu sunt acasă, uneori mai „uită” să închidă lumina pe hol seara la culcare. Dar cred că cel mai tare mă enervează când vin seara de la un curs sau de la un babysitting, să văd încă dinainte de a intra în casă (că îți dai seama, avem geam la ușa de la intrare) lumina aprinsă în holul de sus, în holul de jos și în bucătărie, dar nimeni în jur. Și dacă s-ar fi întâmplat numai o dată, dar cred că se întâmplă săptămânal....Dar cum ai spus și tu, nu poți obliga omul să facă cum crezi tu.
ReplyDeleteȘi apropo de babysitting, că am memnționat mai sus, asta fac eu în seara asta. Și fiind seară în altă casă decât a mea, trebuie să îmi găsesc ocupație, deci un laptop sau un televizor tot va fi deschis.
Îmi dau seama că o oră nu are cum să fie de ajuns... E ridicol, dar poate datorită acelei ore impuse de o „zi aniversară” și un eveniment organizat va aminti unora că au consumatori care stau în priză inutil. Va aminti ignorantului să nu mai lase încărcătoarele în priză după ce și-au făcut treaba, să nu mai țină calculatoarele pornite doar fiindcă nu plătește el energia electrică (acolo unde e cazul).
Delete