Tuesday, March 19, 2013

ar fi amuzant dacă n-ar fi așa trist (+eng)

Skip to the english version

Ați auzit de site-ul DEXonline? Dacă nu, cu siguranță vă dați seama cu ce se ocupă din simpla denumire. A, cei care nu știu ce-i ăla DEX cu siguranță au ajuns PUR accidental pe aici.

Ei bine pe lângă motorul de căutare al cuvintelor, site-ul ăsta are o rubrică numită „cuvântul zilei”, printre alte rubrici pe care nu le vom aborda acum fiindcă nu prezintă interes în discuția noastră.

Ei bine, eu am setat pagina respectivă ca homepage la browser, așa că în fiecare zi când deschid Chrome-ul văd cuvântul zilei și mai aflu chestii noi. Uneori mă mir și eu de cât de idioți suntem.

Adică am importat de la limba engleză cuvântul „picle” (eng: pickles) pentru murături. Dar DE CE? Doamne, nu pot să-mi dau seama! Sună atât de idiot și pe lângă asta, cuvântul murături înseamnă mul mai mult decât ceea ce se înțelege prin „pickles”, pentru că la americani se folosește „în popor” pickles pentru „castraveți murați”.. că sunt cei mai des întâlniți. :D. Dar să revenim...
Cuvântul zilei de astăzi este: MISIONAR! Și site-ul ne dă o explicație destul de logică și pe care nu o pot ataca în nici un fel, fiindcă nu e treaba mea:

Acum, ce trebuie să știți e că, pentru a face totul mai prietenos și mai frumos, fiecare cuvânt al zilei are și o pictogramă. De fapt, în arhivă și în sidebar, apare doar cuvântul și această pictogramă, fără definiție. Pictograma e de obicei ceva care reflectă sensul cuvântului, spre exemplu la picle (cuvântul zilei de 3 martie), era o pictogramă cu un borcan cu un gogoșar la murat.

Ce credeți că simbolizează pictograma de azi? Nu, nu ai ghicit. Aruncă un ochi mai jos:



Acum, din punct de vedere religios mi se pare o blasfemie. Din punct de vedere laic mi se pare că cel care a făcut asta are un simț al umorului prea mare pentru asemenea site :D

Mă, aș fi total de acord dacă puteau undeva o notă de subsol, sau o definiție auxiliară care să explice imaginea.. dar așa.. spui ceva și arăți altceva?

Mmmda...  m-a lăsat gură cască de la prima oră!  Și uite de asta mi-am încălcat regula și am publicat mai mult de un articol într-o zi.. că mâine ar fi fost alt cuvânt :D



****
English Version
****

That would have been funny, but it's just sad

DEXonline is an romanian online dictionary. And this website posts daily a „word of the day

Well, I've set this page as my browser's homepage, so that every day when I open Chrome I see the „word of the day” and get to learn new things. Sometimes I wonder myself how stupid we are.

I mean, we imported the English word „pickles” (ro: picle) instead of our own native „murături”. But why? God, I can't figure that out! It sounds so stupid and besides, the word pickles usualy means pickled cucumber, but in our language there is no need for disambiguation.

Anyway, today's word is: missionary! The site gives a pretty logical explanation that I can't attack in any way, because it's not my place to do that:


What you need to know is that in order to make the site more friendly and beautiful, every word of the day also has an icon. In fact, in the archives and sidebar, this icon appears deside the word. The icon is usually something that reflects the meaning of the word, for example for „picle” (word of the day on March 3, 2013), there was an icon of a jar in which there was a pepper.

What do you think today's icon symbolizes? Take a look below:


Now, religiously this is blasphemous. Non-religiously speaking it seems that whoever did this has a sense of humor too high for such a website: D

Meaning, I would totally agree if they mentioned as a footnote or an auxiliary definition explaining the icon, but so .. you say something but show something else? 

Yep ...left me stunned at the first hour of the day, and this is why I broke my „one post per day” rule, cause tomorow there will be a different word :D

Thank you for your visit!
Feel free to report any broken link, mistake or typo. Thanks!

23 comments:

  1. Replies
    1. Pe mine m-a amuzat puțin... dar mai tare m-a alarmat. Și a scăzut din respectul pe care îl aveam pentru site, sincer!

      Delete
  2. Eh, se mai întâmplă și de astea ... :)
    E drept că pentru explicația ce au dat-o ei pentru cuvânt, acea imagine nu se prea încadrează în peisaj.
    Sincer, eu m-am amuzat ... :)

    Zi faină să ai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, eu am citit de trei ori definiția și am căutat definiții auxiliare.. poate era vreun link mic undeva pentru „sensul figurat”, dar n-am găsit.

      O zi minunată și ție. Mersi!

      Delete
  3. Încă de când ai scris că fiecare cuvânt are și o imagine m-am gândit că cel mai probabil la acest cuvânt apare o imagine total greșită...Sincer m-a amuzat, însă m-a și întristat în același timp, dar nu pentru imagine în sine cât pentru faptul că nu m-a mirat o astfel de "întamplare" (sper că ai înțeles ce am vrut să spun).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, mi-am imaginat că vă veți da seama că e ceva putred la mijloc din modul în care am scris.... dar era prea devreme ca să fac un video cu materialul ăsta :P

      Am înțeles ce vrei să spui... pe mine încă mă mai miră.. Nu știu dacă voi ajunge vreodată să nu mai găsesc uimitoare prostia.

      Delete
  4. MMda, probabil cel care se ocupă de acel site e ateu sau "creştin" doar în acte, din păcate aşa cum sunt mulţi în lumea de azi, ce îşi bat joc de ce e sacru. trist..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu vreau să arunc și mai tare cu pietre, că nu-s nici eu un sfânt. Drept urmare nu m-ar fi deranjat cu absolut nimic imaginea, dacă în definiție era descrisă poziția.

      Sincer să fiu, când am deschis browserul, primul lucru observat a fost cuvântul și imaginea. Primul când a fost: „CE? S-au apucat ăștia să introducă poziții sexuale în DEX?”

      Apoi am citit definiția și am fost indignat de combinația total nereușită de seriozitate și umor.

      Delete
    2. Păi da, şi eu m-am referit strict la combinaţia definiţie - imagine, că dacă era altă definiţie nu comentam nimic. Şi nu e vorba de aruncat cu pietre, ci e vorba de respect şi bun simţ, adică pare că a pus imaginea aia tocmai din bătaie de joc pentru ce semnifică acea definiţie, şi probabil chiar aşa este, şi asta e de criticat, părerea mea :)

      Delete
  5. Sa simplificam: Scoatem cateva cuvinte "inutile" di definitie si rezulta "Persoana trimisa sa raspandeasca...". Acum cred ca e clar si imaginea e mai mult decat sugestiva :))
    Lasand gluma la o parte, mi se pare un fail de toata frumusetea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, uite că la asta nu m-am gândit :) .. să citim printre rânduri pentru a forma un context care să fie în concordanță cu imaginea.

      Zici bine.. Epic Fail!

      Bine ai revenit pe aici :)

      Delete
  6. Şi eu sunt o mare fană dexonline, dar recunosc că nu mă uit prea des la cuvântul zilei ci caut ce am de căutat. Cert este că şi site-ul ăsta, cu singuranţă, vânează vizualizări la fel ca orice altul şi caută mijloace diverse de a şi le atrage.
    În altă ordine de idei, dacă dai căutare la "misionar" vor apărea definiţii mai... detaliate :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recunosc faptul că nu m-am deranjat să dau căutare după acest cuvânt. Da, apare jos de tot, la definiții din dicționare neoficiale.. dar asta nu justifică imaginea. Mai degrabă, cum zici și tu, e o chestie proastă pentru promovare.

      Delete
  7. Am bănuit că o să fie o poză de genul respectiv înainte s-o văd. :) De fapt misionar are și sensul ăsta, evident, poziția misionarului. Mă gândesc că e posibil să fi pus pe cineva, un artist, să deseneze imagini pentru diferite cuvinte, cât mai multe, după care le-au adăugat prin ceva procedeu automat, nu au verificat fiecare imagine... Zic și eu, presupun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lotus, bineînțeles că toată lumea a descifrat imaginea, dar dacă e să fim 100% corecți nu cuvântul misionar are sensul de poziție sexuală ci combinația de două cuvinte „poziția misionarului” Daci ori suntem corecți în explicații, ori ba! Misionar e misionar!

      da, să zicem că am putea da vina pe un sistem automat de preluare a definițiilor și imaginilor, dar nu prea cred. Cineva tot le-a pus în corespondență, că altfel nu se poate :)

      Delete
  8. Îmi pare bine că am aflat de Cuvântul zilei. Folosesc dexonline la nevoie, rapid, căutând pe google, când vreau să știu mai exact și sigur semnificația vreunui cuvânt.

    Ar fi avut haz, dacă menționau și acest sens al cuvântului (nu neapărat explicat, dar menționată sintagma sau ceva). Așa e amuzant, dar... deplasat, cumva :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact asta spuneam și eu, faptul că e discrepanță între definiție și imagine. Dacă definiția era completată cu „poziția” atunci cu siguranță nu aș mai fi fost atât de indignat. Aș fi scris poate despre asta, că tot mi se pare ciudat ca DEX-ul să cuprindă pozițiile sexuale, dar nu aș fi fost la fel de „pornit” împotriva lor :P

      Delete
  9. Foarte tare faza.O sa aplic si eu metoda cu prima pagina dex, mai invat chestii noi :)
    Carmen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine ai revenit Carmen. Mă bucur că ideea mea prinde :)
      vezi că nu pe prima pagină apare cuvântul zilei, ci are pagină proprie.

      În mod normal aș fi dat link, dar nu merită pentru gafa pe care au făcut-o ieri.

      Delete
    2. Da da, l-am zarit intr-un colt, o sa ma uit din cand in cand la el, acu chiar nu merita link si nu cred ca fuse gafa, ci doar un soi de gluma ptr ceva accesari in plus.

      Delete
    3. Trebuia să pun între ghilimele „gafă” :P

      Da, probabil că asta a fost.. lumea dă click pe pictogramă și abia apoi vede definiția ..of marketingul ăsta

      Delete
  10. clar imi trebuie si mie asa ceva,simt ca duc lipsa de cunostinta la capitolul limba Romana...multumesc pentru acest articol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine ai venit Bucur! Plăcerea e de partea mea, mă bucur că a fost util!

      Delete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...