Sunday, July 11, 2010

RATG


Nu se numeşte aşa ci transurb, dar în amintirea Iaşiului am schimbat denumirea. Ştiţi, Primăria Galaţi a făcut un lucru bun acum ceva vreme...a pus panouri cu denumirea staţiilor şi cu traseele corespunzătoare, aşa cum se poate observa. Din păcate au cam schimbat unele trasee, dar să zicem că e bine aşa.

Nu v-am povestit de mijloacele de transport din Galaţi, nu-i aşa? Şi aici fac comparaţia, aproape involuntar cu Iaşiul. Ştiţi  că în Iaşi există autobuze şi microbuze RATP, la care călătoria este posibilă prin intermediul biletelor sau a abonamentelor, dar mai există şi microbuze şi autobuze private, unde cumperi biletul la urcare.
Îmi plăcea la nebunie că acum 4 ani când am venit prima oară în Iaşi, am descoperit abonamentele de o zi, acele "liber o zi la purtător". Eram eu şi Tzunea, doi maniaci care ne plimbam toată ziua, tot oraşul cu liber o zi. Mai mult aşa am învăţat eu oraşul.

În Galaţi din păcate nu există aşa ceva. Există bilete cu 1 sau 2 călătorii, abonamente pe un traseu sau pe toate liniile, există maxi taxi privat, dar nu există "liber o zi". În general majoritatea populaţiei merge cu maxi, adică sunt persoane care nici nu ştiu de unde se cumpără biletele de autobuz. Cu autobuzul se merge doar dacă ai abonament sau eşti şmecher şi ai chef să mergi gratis. Bine, hai să nu generalizăm, mai sunt şi persoane care circulă cu bilete. Treaba e că aici nu e aşa de grav dacă te prinde fără bilet.  Controlorii sunt de cele mai multe ori două doamne care nu prezintă nici o ameninţare, nu e ca în iaşi unde vin doi munţi care te pot lua pe sus fără nici o problemă. Aici se ia de tine că nu ai bilet şi cobori la prima. O singură dată am prins o razie serioasă. Era o dimineaţă de miercuri cu autobuzul plin până la refuz. Autobuzul a oprit între staţii unde era o armată de controlori şi poliţişti. s-au urcat, au filtrat pe cei fără bilet şi i-au băgat într-un autobuz cu poliţişti, iar noi restu' am plecat mai departe.

Avantaj în Galaţi e preţul biletului. 1 leu biletul, sau în cazul maxi taxiurilor, 1 leu călătoria (că nu se dau bilete, deşi regula aşa spune). În Iaşi biletele se tot scumpesc. În 4 ani a ajuns de la 8000rol (0.8 ron) la un preţ actual de 1,8 Ron. De asemenea au făcut abonementele de o zi personalizate. Nu mai sunt "la purtător" ci scrie pe el numele,  seria şi numărul buletinului plus CNP. HOŢIE!!! Înainte luai un liber o zi şi te plimbai, dar puteai să dai şi altcuiva, în caz că nu îl mai foloseai, mai apoi au început să ceară seria şi nr buletinului şi o treceau pe cartonaş, chiar dacă erau modelul vechi, pe care scria "la purtător", acum au modificat şi au făcut câmpuri speciale în care sunt trecute datele personale. Şi abonamentele au preţuri exagerate. În Galaţi e 14 lei un abonament lunar pe o linie.

Păcat, mare păcat că nu sunt şi microbuze transurb, adică să mergi cu abonamente şi la microbus. Cu tramvaiul în Galaţi nu am circulat deloc, dar la toamnă plănuiesc să îmi iau un abonament pe toate liniile şi să mă plimb peste tot... dar mai e până atunci, mă mai întâlnesc cu RATP iaşi până atunci.

Cam atât despre transurb, dar voi reveni şi cu alte prostii ca cea de sus. (staţia se numeşte Sala Sporturilor, în caz că nu v-aţi dat seama)

P.S. am iniţiat o nouă etichetă, cu titlul "împrumutat" de pe un blog a cărui tematică este identică. Sper să nu fie cu supărare, dacă e, schimbăm...

de la mine,
numa' bine

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...