Thursday, February 23, 2012

Oamenii mici nu au drepturi de autor

Citisem acum ceva vreme pe blogul lui Vali Ovidiu despre pățania sa, despre faptul că un anumit ziar i-a furat o poză de pe blog pentru a o publica într-un articol. De fapt datorită articolului ăla am ajuns pe blogul mai sus amintit.

Eu nu pot să mă compar cu el. Eu nu sunt fotograf, eu sunt doar un om simplu care are o cameră medie și face din când în când poze. Dar se mai întâmplă să fiu la locul potrivit, la timpul potrivit.

Marți, așa cum vă spuneam în articolul anterior, a avut loc BLM (Bursa Locurilor de Munca) în cadrul facultății. Aminteam că, după ce am terminat de prezentat am început să fac poze. Presa, așa cum ați putut observa, a venit la început, a filmat, fotografiat și intervievat și apoi a plecat. La final am rămas singurul fotograf din zonă...

După ce toți studenții și-au prezentat lucrările, au fost câteva prezentări ale firmelor, apoi a avut loc depunerea CV-urilor. Trist e că multe firme au plecat înainte de partea asta... oare de ce au mai venit? În fine.. am făcut și aici poze cât timp era agitația mare, apoi am plecat la ore, căci, nu-i așa, aveam și eu cursuri marți.

În timp ce așteptam să intru la oră, m-a sunat domnul decan să mă pună în legătură cu un reporter de la ziar. Din câte rezumase decanul, reporterul a venit cam târziu și a ratat distracția (păi e frumos așa?), și mi l-a dat la telefon. S-a prezentat, bineînțeles dar nu mai rețin ce nume a zis. Niciodată nu rețin numele așa din prima.. În fine, ce voia dânsul erau niște fotografii de la partea a doua, fiindcă el fusese dimineață la prezentări, dar avea nevoie de cadre din timpul depunerii CV-urilor.

L-am anunțat că încă nu am scos pozele, că durează până ajung acasă și că i le voi trimite atunci. Răspunsul lui a fost: „Da, dar să fie înainte de ora 16”. L-am asigurat că le voi trimite cât de repede pot, cu siguranță înainte de ora 16 și apoi mi-a dat o adresă de mail pe care să le trimit.

Am ajuns acasă în maxim jumătate de oră de la ora apelului, fiindcă s-a terminat mai devreme cursul. Imediat am deschis calculatorul și am scos pozele. Sunt genul care face tot posibilul să își respecte cuvântul, chiar să sară peste propriile nevoie pentru a ajuta pe altul. Știam că are un deadline, că mi-a zis să fie până în ora 16, așa că mă grăbeam... Am ales șase poze din timpul BLM le-am retușat puțin și le-am trimis la adresa respectivă.
Asta se întâmpla pe la ora 13.25. Apoi am plecat și nu am mai deschis calculatorul preț de vreo oră sau două... Am făcut, totuși, în așa fel încât să verific căsuța de e-mail înainte de ora 16, să nu cumva să îmi fi răspuns că are nevoie și de alte poze iar eu să nu fi citit la timp mesajul.
Dar surpriză: nimic! Nici un semn.

Eh, asta e, văd eu mâine în ziar”... Mi-am continuat ziua normal, rezolvând alte treburi pe care le aveam de făcut: mai exact zilele astea timpul îmi este dedicat, în principal revistei, dar despre asta vorbim altă dată!

Pe la miezul nopții, că abia atunci m-am gândit să caut, am intrat pe versiunea online a ziarului și am dat de articolul respectiv ... de fapt ciorna respectivă, că e așa mic, parcă e un sms.. sau un tweet (am auzit că tweet-urile ar fi așa scurte - nu știu, nu am).

În primul rând mi-am recunoscut poza imediat:  primul gând a fost: „Bă, nici măcar nu s-a deranjat să îmi răspundă la mail!” mai apoi am deschis poza, să o văd mai mare, să verific integritatea ei:



Carevasăzică a tăiat partea în care era semnătura mea... frumos! Foarte frumos.... dar poate a scris ceva în text despre asta? - da de unde! Nimic!

Nici măcar articolul nu e documentat corect, BLM a fost organizat de ADA computers, implicit PLM-Adaptor în parteneriat, sau cu sprijinul AJOFM. Aia e prima observație, că restul e o porcărie. Nu au fost 100 de studenți acolo, nici măcar! 100 de studenți au fost cei înscriși la cursurile PLM, doar 75 au promovat (restul au renunțat, au picat la examene, sau nu au putut să mai continue)

Bineînțeles că am fost indignat, și le-am lăsat un comentariu, de bun simț, pe site! Asta se întâmpla azi noapte. Drept răspuns pe la ora 14 am primit răspuns, finalmente, de la autorul articolului:
Carevasăzică, a văzut comentariul! Cred că de la el am primit un -1 pentru comentariu (mi-am dat și eu un +1 și acum sunt pe 0 :D )

Păi bine, e frumos așa?

Mersi frumos!.” Asta clar e ironic, dar nu mă mai supără.

Am folosit o singura fotografie, restul nu le-am descarcat” Păi la un articol așa de mare câte poze era să pui?

Daca sa publicat inseamna ca sa confirmat” Nu știu ce să mai zic, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar s-a se scrie cu cratimă!
Dacă s-a publicat înseamnă că s-a confirmat? Unde scria asta? Asta înseamnă în limbaj modern să confirmi recepția unui mail? Și dacă nu le primeai? Adică eu îmi consum timpul cu tine, și tu nici măcar un reply nu poți să dai?

...„daca e vreo problema sa imi spuneti si va lamuresc, chiar va rog” Aici chiar își arată colții, să spun așa, metaforic. Iar încheierea e de-a dreptul o invitație să ne luăm la harță. Dar nu am să mă cert cu nimeni, am să învăț că lumea nu are bun simț și cu asta basta.

Ieri am cumpărat ziarul, crezând că poate în ziar specifică sursa foto. Mult timp am crezut că nici nu apărut acel articol, dar se pare că este, este inclus într-o bară laterală, mic, fără poză. Poate că dacă nu comentam pe site, apărea și poza în ziar... sau poate nu, că în sidebar nu se pun și poze.

Am mai avut și altă dată, în alt ziar, o poză făcută de mine, A ajuns acolo indirect, adică nu am trimis-o eu, dar semnătura era intactă. Așa nu!



E foarte ciudat cum atât de multe materiale se adună pe tema copyright-ului în ultima vreme. Parcă e un echilibru al universului... Știe el, Universul că plănuiesc să fac un articol pe tema asta și s-a gândit să îmi dea câteva materiale...

Să vă arăt și poza originală, așa cum am trimis-o pe mail (așa cum spunea Vali Ovidiu și eu dețin originalul RAW, așa că mă pot contrazice cu oricine).

Luând pixul de pe masă ca referință, se poate observa că a tăiat poza exact deasupra semnăturii.... Ștampila mare de pe mijlocul imaginii a fost adăugată acum, pentru acest articol...

Și probabil am să reiau acest obicei pentru pozele de pe blog, să nu am probleme... Obișnuiam să fac asta înainte, dar am renunțat la un moment dat, în favoarea unui text mic în colț... acum am să revin la ștampilare.

Cam atât momentan... mai am să zic multe pe subiectul ăsta, dar cu altă ocazie... îmi pare rău că am dat banii pe ziar...

de la mine,
numa' bine

6 comments:

  1. Data viitoare ceri bani. Pentru unele poze profesionale se pot cere macar 100 de euro. Acums tii si tu sa nu mai fi prea binevoitor. Oamenii buni sunt luati de prosti. Sper ca nu mai vad un al doileaq articol in acre ai fost pacalit :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună, Manuel. Nu pot să cer bani... nu sunt fotograf profesionist... În fine!
      Cred că ar fi o reacție gen: „cine ești tu mă să ceri bani pe poze?”

      Dar poate am să mă gândesc mai atent la chestia asta pe viitor, că nesimțirea e mare!
      Și eu sper să nu mai pățesc :) Mulțumesc pentru comentariu.

      Delete
    2. Daca omu' ti-a raspuns ca SA publicat ce pretentii mai poti avea?
      Jurnalism, monçer, jurnalism...

      Delete
  2. Ba sa ceri bani pe poze, daca iti mai cere cineva. Asta e chiar nesimtire curata. Inteleg cazurile in care preiau si ei o poza ,,de pe google" si nu stiu cui ii apartine (desi nici asta nu e o scuza DELOC), insa din moment ce exista o semnatura pe ea, sa o decupezi e tupeu jegos.
    Nu conteaza ca nu esti fotograf profesionist (nici ei nu sunt), e vorba de timp. Tu ai fost acolo, ai apasat butonul, ai urmarit sa surprinzi niste momente. Ei nu au fost.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc pentru susținere... acum nu mai contează. Data viitoare am să fiu mai puțin săritor... Că prea mă grăbesc eu să ajut pe toată lumea...

      Delete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...