Wednesday, February 02, 2011

De ce Blog?

Începusem acum ceva timp un articol cu numele ăsta, dar nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu el...probabil s-a şters la "curăţenia de primăvară" aşa că reiau numele pentru a vă povesti de ce am eu blog.

Se întâmpla prin ultimul an liceu, când descoperind minunatul cod HTML am decis că vreau să îmi fac un site şi eram atât de pornit pe ideea asta, încât îi spusesem la un moment dat surorii mele că " eu o să-mi fac site, şi va fi frumos, nu (un simplu) blog ca tine"...Dar iată că am ajuns totuşi să mă înscriu pe blogger şi să încep să public diferite chestii.
Asta era prin 2006, un an interesant, o toamnă interesantă în care eu, puştiul rănit de o "iubire de-o vară" am decis că mă voi schimba, şi cum aveam mult timp la dispoziţie şi internet gratuit: Hop în blogosferă!  De atunci şi până acum s-au schimbat multe, nu numai eu.

Am fost martor al îmbunătăţirilor aduse de blogger de-a lungul anilor şi stând acum să analizez situaţia îmi dau seama de ce m-a atras blogger aşa tare. Iniţial ca să îţi schimbi pagina, trebuia să umbli în codul HTML, şi spre deosebire de alţii eu mai ştiam ce face una alta pe acolo. Acum totul e format din "gadgets" şi interfaţa cu utilizatorul este mult mai simplă.

Prin 2009 am decis eu că, dacă tot am reuşit să fac de la zero câteva site-uri mici e timpul să desluşesc misterele din spatele template-urilor de blog. Aşadar am muncit puţin şi după câteva nopţi  (că ziua munceam) am reuşit să îmi fac un template care să nu mai arate a blog, ci a website şi de asemenea mi-am făcut şi vreo două template-uri pentru blog (despre diferenţa dintre ele am scris mai demult) .

Acum nenea blogger de care v-am mai zis a decis să mai îmbunătăţească interfaţa şi template-urile şi a introdus un "template editor", care e minunat pentru majoritatea utilizatorilor, fiindcă le permite să facă modificări pe care înainte doar cine ştia să umble în cod le-ar fi putut face, dar pentru mine e nasol. Înseamnă altă muncă şi alt timp pierdut pe descifrarea modului de funcţionare. Nu zic că ar fi ceva nasol, sau care să îmi displacă doar că nu prea dispun de timp momentan, motiv pentru care mă mulţumesc cu un template de la ei :D

Ideea de a-mi cumpăra un domeniu propriu încă îmi surâde, şi deşi blogger oferă posibilitatea folosirii pe platforma lor (adică tot blog, dar adresa e domeniul personal, nu cel cu blogspot în coadă) mai tare mă tentează achiziţia unui domeniu +  hosting pe care să îmi încarc un website creaţie proprie.

Motivul pentru care nu am făcut încă această mişcare ar putea fi o problemă financiară, dar la baza acesteia stă de fapt întrebarea "se merită să dau banii pe aşa ceva?" Observ din ce în ce mai mulţi bloggeri tineri (bloguri tinere) care au mai mult succes şi mai mulţi vizitatori, care au mereu comentarii cu sutele şi câştigă bani din blog sau din blog-related-stuff ..dar eu nu sunt aşa vânător de trafic. Abia  începând cu anul acesta m-am înscris şi eu în site-uri tip zelist.ro, toateblogurile.ro şi am început să vizitez şi alte bloguri unde, mai comentez dacă am ceva ce merită spus. Ba chiar, blogul a stat ascuns pentru  o perioadă, acum câţiva ani.

Cel mai mult m-am ocupat de blog după ce i-am schimbat faţa cu una "by me" prin toamna lui 2009, urmând ca prin simetrie în toamna 2010 să dispară din nou pentru renovare. Aceasta dispariţie a determinat google să îmi scadă un punct din pagerank, şi dacă înainte nu îmi păsa...acum a atins ceva acolo pe interior. Blogul a revenit în ianuarie, puţin schimbat din punct de vedere al conţinutului, dar nu am reuşit să-i fac un template din motivele amintite mai sus

Se pot face multe chestii cu blogul, dar eu nu le fac. Blogul meu este un blog personal, adică nu scriu despre politică decât dacă ar fi să îmi bată la uşă preşedintele, nu scriu despre X că se ceartă cu Y prin sms şi se înjură fiecare în emisiunea sa TV, nu mă interesează decât lucrurile pe care le trăiesc eu sau cunoştinţele mele. De aceea nu va fi un blog vizitat de străini ci în principal de prieteni şi de cunoştinţe care vor să vadă ce mai scriu, ce mai fac, ce poze mai pun...sau poate sunt interesaţi de melodia săptămânii.

Da, uneori mai fac câte o leapşă ca rezultat al vizitării blogurilor vecine, alteori mai particip la concursuri online, aşa cum este acesta, dar sincer nu mă interesează premiul ci dorinţa de participa la concursuri...nevoia de feedback. Adică dacă organizatorii consideră interesant ceea ce scriu, poate vor reveni, măcar din curiozitate, dacă nu..."ce-am avut şi ce-am pierdut" :D

În ultima vreme, tot de prin 2009 cum am mai spus am început să umblu prin blogosferă, să citesc şi ce scriu alţii, şi ce să zic: sunt o grămadă de oameni care se pricep la scris mai bine ca mine, dar ştiţi ce?

Am blog pentru că mie îmi place să scriu şi nu pentru că ceea scriu place sau nu altora!



Am scris acest articol urmând o idee mai veche dar impulsionat de concursul organizat de blogatu.ro şi gsoftcentral.com,după cum aţi putut observa urmând link-ul anterior.





de la mine, 
numa' bine

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...