Wednesday, September 30, 2009

Blog vs. Website

Mi s-a spus, cu referire la articolul anterior că "toată lumea ştie asta". Ei bine, iată încă un articol cu un subiect pe care mulţi îl ştiu, sau cred că îl ştiu. Eu nu de asta scriu ci fiindcă aşa îmi vine pe moment... acel gând porneşte acea idee, şi se leagă împreună cu alte idei...bla bla bla...

Azi voi vorbi despre blog-uri şi site-uri. Despre cum văd eu lucrurile, despre cum le înţeleg eu, şi expun aceste lucruri pentru cei ce nu le ştiu, sau pentru cei ce vor să afle cum gândesc.

Lista de definiţii:

  • pagină web (web page) = un singur fişier .html, .htm, .php indiferent de conţinut, încărcat pe un server  la o anumită adresă şi accesibil prin intermediul unui browser web
  • site (website) = structură ierarhică de mai multe pagini web legate între ele prin link-uri, imagini, fişiere, script-uri, având în comun acelaşi nume de domeniu.
  • blog (prescurtare de la web log =>; weblog =>; blog) =  un model particular de website.



Aceste sunt definiţiile care îmi vin acum în minte. În mod greşit dar uzual se foloseşte termenul de "pagină web" şi referitor la un site, tocmai de aceea am menţionat de la început. Mai există în WWW denumiri ca "portal", "forum" şi altele, dar nu prezintă interes pentru acest articol, aşadar nu le voi detalia.

Multă lume îşi face site pe platforme de blogging, fie că e domeniu gratuit, fie cu achiziţie de domeniu. Avantajele ar fi uşurinţa dezvoltării unui astfel de site şi simplitatea în întreţinere. Dar, din punctul meu de vedere toate sunt BLOG-uri.

Toate site-urile:

  • care folosesc o platformă de blogging
  • care au ca design un template de blog (fie el modificat sau nu), 
  • pe care autorul sau autorii publică articole (posts) şi nu pagini web încărcate separat
  • care au formular de comentarii la fiecare articol sau "subpagină"
sunt blog-uri. Aş fi spus toate site-urile cu aspect de blog sunt blog-uri, dar poate nu ştiaţi la ce mă refer. Indiferent de ce persoană publică pe acel blog, indiferent de care firmă prezintă nu mai ştiu ce marfă, sau altele, pentru mine sunt bloguri, şi deci nu îmi prezintă mare dificultate. Este calea cea mai uşoară de a avea un site. Faci cont pe un site care oferă platformă de blogging, cumperi un domeniu, încarci un template gratuit, pe care eventual îl modifici puţin pentru a avea meniu sau reclame şi gata site-ul.


Cu totul altceva e să faci un site de la zero. Adevăratul site e acela care îţi oferă platforma de blogging...acolo da muncă. Este atât de multă muncă şi atât de multe chestii stau în spatele a ceea ce ni se pare simplu. Foarte multe linii de cod la care nu avem acces şi pentru care nu trebuie să ne îngrijorăm deoarece au gândit alţii pentru noi.

Adevăratul site este acela pe care îl faci pe PC standalone, şi apoi îl încarci pe un server (după achiziţionarea unui domeniu şi a unei găzduiri). Unde munceşti să tastezi linii de cod, şi te chinui să aliniezi elemente. Adevăratul site e acela care nu arată a blog! Indiferent că la adresă scrie ceva.com sau ceva.blogging.com tot blog se cheamă. Spre exemplu, pentru mine, pedalează.ro este un blog nu un website. E modificat, are domeniu propriu, dar tot blog rămâne. Un exemplu de website e craimont.ro

Acum poate mă veţi contrazice, poate îmi veţi da dreptate. E dreptul fiecăruia să îşi spună părerea. Nu încerc să supăr pe cineva sau să ridic în slăvi pe altcineva. Trăiască cei care îşi fac singuri site-urile şi cei care fac template-urile de blog-uri. E mult de muncă până apuci să înţelegi cum funcţionează.

de la mine, 
numa' bine

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...