Cum te comporţi când te latră un câine?
Mai întâi de toate trebuie să precizez că nu câinii vagabonzi (mai nou denumiţi comunitari) sunt cei mai răi câini. Ba dimpotrivă, ei sunt prietenoşi, liniştiţi, chiar sperioşi uneori. Problema cea mare sunt acei câini semi-domesticiţi. Spun "semi" fiindcă cei domesticiţi sunt cei de casă, de curte, dresaţi, etc.
Categoria câinilor semi-domesticiţi este formată din
câinii "de pază" de la diferite societăţi sau imobile şi din câinii fără stăpân, care şi-au găsit liniştea pe la vreun bloc fiindcă locatarii îl bagă în seamă şi îi mai dau mâncare. Aceştia sunt câinii cu adevarat agresivi şi aproape incontrolabili. Cei mai periculoşi câini pentru trecători.
Începem cu acei câini "de pază". Să fie clar, nu mă refer la firmele sau societăţile care au un gardian şi câini şi stau cu toţii în curtea firmei. Acei câini dacă ies din curte accidental, slabe şanse să facă probleme. În primul rând sunt atât de extaziaţi de acea libertate încât nu bagă în seamă trecătorii, în al doilea rând, de cele mai multe ori, ies când iese şi gardianul (care iese "la stradă" că e sătul de curtea şi mica lui tonetă) şi dacă devin agresivi şi încep să latre inutil îi potoleşte el.
Mă refer la Service-uri Auto, Spălătorii de maşini şi unele staţii PECO (staţii d-alea fără mici, nume, fără firmă). Aceste firme care nu au garduri, de cele mai multe ori se extind şi pe suprafaţa trotuarului, fie cu o reclamă şi câteva anvelope, fie repară o maşină exact în mijlocul trotuarului. Conformn celor spuse mai sus, câinii lor nu au limite în ceea ce priveşte "teritoriul" şi de aceea întreg trotuarul, plus o bucată din partea carosabilă este a lor. Orice trece pe acolo încalcă teritoriul şi deci e în pericol.
În Iaşi, pe strada Canta vis-a-vis de Plus este o astfel de Spălătorie şi pe bulevardul Nicolae Iorga este un lanţ de service-uri / magazine de piese auto / spălătorie / peco.
Câinii "de bloc sau casă" pot fi fie răi, fie buni. Cei răi au cam aceeaşi situaţie ca la spălătorii. Neavând limite, şi simţindu-se "acasă" acolo unde primeşte mâncarea, au teritoriul lor. Mai sunt gospodăriile cu garduri defecte, gospodării a căror câini ies atât de des în stradă şi pe trotuar încât nu mai simt constrângearea unui gard.
Aceştia sunt deci câinii cu adevărat periculoşi, şi iată ce terbuie să faci ca să treci intact prin acele zone.
- Pietoni
- Ziua
- câinii "de pază" nu sunt periculoşi, fiindcă sunt obişnuiţi să aibă străini în zonă, şi asta datorită faptului că ziua firma e deschisă şi vin clienţi.
- câinii "de bloc sau casă" pot fi periculoşi deşi şi ei sunt mai cuminţi ziua.
- Noaptea. În general după ora 22 câinii încep să fie foarte răi. La miezul nopţii e cel mai nasol să te plimbi pe străzi, dar dacă ajungi într-o zonă expusă mai sus ia în calcul următoarele:
- mergi încet şi relaxat.
- urmăreşte mereu câinele (câinii).
- dacă începe să latre dar nu s-a ridicat, sau s-a ridicat dar latră mergând în sens opus ţie, e ok poţi continua să mergi pe drumul tău.
- dacă sunt mai mulţi şi încep să latre violent, înaintând încet spre tine încet:
- NU FUGI!! Regula de aur. Câinii au o atracţie inconştientă, incontrolabilă către lucrurile în mişcare. Cu cât un lucru se mişcă mai repede cu atât el e tentat să îl fugărească şi să îl prindă (să muşte). Ai văzut cum aleargă după maşini şi cum încearcă să muşte roţile lor?
- mergi cu pas grăbit dar FĂRĂ SĂ FUGI spre direcţia opusă câinilor (nu poţi fugi mai repede ca ei). Îndepărtează-te de teritoriul lor pe calea ce mai scurtă, eventual traversează chiar dacă nu e trecere de pietoni. sau mergi pe carosabil dacă nu poţi traversa (nu te amendează nimeni fiindcă e din cauza câinilor; dacă vine poliţia întreabă-i de ce nu te-au ajutat în loc să stea să urmărească).
- când nu te uiţi la câini fiindcă ai grijă la trafic ascultă-i să vezi dacă s-au oprit sau te urmăresc.
- Dacă te urmăresc, nu-i scăpa din ochi, mergi cu spatele la direcţia propusă şi cu faţa la ei, fiindcă imediat ce te-ai întors ei măresc pasul şi atacă la picioare. Acest lucru e obligatoriu mai ales dacă eşti pe o stradă îngustă şi nu ai unde să mergi decât înainte. Poţi vorbi cu ei chiar dacă pare stupid; nu ţipa, că e posibil să îi enervezi mai tare. Poţi urla după ajutor dacă ai la cine.
- Dacă ştii că o zonă are câini cu care ai mai avut dispute, ocoleşte-o din timp....traversează înainte să înceapă câinii să latre.
- Biciclişti
- Ca şi biciclist mereu trebuie să fii atent la drum, indiferent de condiţii meteo, indiferent de zi sau noapte. Trebuie să fii atent la TOT ce te înconjoară: trafic, pietoni, copii, copaci, câini etc.
- Când vine vorba de câini, observă comportamentul lor. Sunt câini pe lănga care poţi trece în viteză maximă, alţii sar la tine şi la 20km/h.
- Toţi găndesc probabil că pe bicicletă eşti mai rapid şi nu sunt şanse să te prindă un câine. Probabil că da, dar dacă nu eşti la o viteză suficientă când treci pe lângă un câine, sau nu ai cuplat viteza corectă pentru un demaraj corespunzător? Te panichezi, tragi de shifter şi coboară lanţul pe pinionul mic....dar până prinzi viteză te muşcă un câine de picior când ai pedala jos.
- Noi bicicliştii suntem des fugăriţi de câini, dar m-am învăţat cum să evit asemenea chestii. E amuzant dar şi periculos să fugi de un câine. Fie eşti atent la drum şi te papaă câinele, fie eşti panicat de câine, uiţi să ai grijă pe unde mergi şi Doamneferşte ce se mai întâmplă.
- Regulile generale pentru pietoni se aplică şi la biciclişti.
- dacă vezi un câine încetineşte pentru a vedea cum se comportă
- urmăreşte câinele pe perioada cât treci prin zona sa.
- dacă vezi că începe să latre şi are o intenţia de a fugi după tine, opreşte brusc şi garantat că se va opri şi el şi va da înapoi, chiar dacă mai latră puţin. Când s-a calmat porneşte şi ieşi din zona aia încet
- dacă tot nu încetează, foloseşte bicicleta ca scut între tine şi câine şi deplasează-te pe jos în partea opusă.
Astea sunt sfaturile mele, nu sunt psiholog canin, deci nu ştiu ce gândec câinii. Aceste cuvinte se bazează pe experienţa proprie. Am avut o întâmplare cu un câine când eram mic. Nu ştiam şi am fugit...era cât pe ce să mă prindă, noroc de un gard pe care m-am suit şi de unde am ţipat în gura mare. E aşa stresant să ştii colţii unui câine la câţiva centimetri de posteriorul tău..
Mai era una cu bicicleta, tot copil fiind ...şi de frică să nu mă muşte ridicam piciorul (ceea ce nu prea te ajută la pedalat) dar am reuşit să scap. Acum că am mai crescut am mai învăţat cum să mă port. Mergeam (cred că anul trecut) pe Nicolae Iorga şi aveam vreo 30km/h. Urma să trec prin faţa unui service auto, unde am mai fost lătrat şi fugărit de câini. L-am văzut, m-a văzut, eu m-am întins spre maneta de frână, el s-a ridicat pe picioarele din faţă, eu am oprit brusc, el a înlemnit şi s-a uitat mirat la mine, cu capul într-o parte (parcă găndea ceva de genul "şi acu ce fac?") Eu l-am văzut, m-am amuzat nespus, şi am plecat bucuros şi satisfăcut. alte poveţe la cerere...
de la mine, numa' bine
No comments:
Post a Comment
Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!