Da, în zilele noastre aproape toată lumea știe cum să folosească un calculator, dar nimeni nu se naște învățat, așa că e nevoie de cursuri.
Eu, ca mulți alții dintre voi, am prins vremurile când calculatoarele abia începeau să apară la oamenii de rând. Am prins sistemele alea 486, DOS-ul și dischetele magnetice. Noi ne jucam și discutam despre cu totul alte lucruri nu despre calculatoare, NFS sau IM. Nu am avut calculator acasă așa că nu am intrat în lumea asta digitală decât destul de târziu.
Adică, nu eram tocmai afon, pentru că făcusem la Clubul Copiilor (cum se numea pe vremea aia) un curs mic de programare și eram fascinat de Pascal, dar la școală nu se vorbea despre asta și nu se știau prea multe despre calculatoare. Apăruse, abia prin ultimii ani de generală, o sală de informatică, dar nu prea știu care era baza ei de funcționare. Cred că era privată pentru că acele cursuri de „calculatoare” erau cu plată. Era un tip venit de nu-știu-unde care explica nu-știu-ce. Nu ne dădeau banii afară din casă, așa că nu m-am înscris la un asemenea curs ci am lăsat pe alții „să se joace”. (Nu vreau să credeți că mă plâng, Doamne ferește. Ai mei au făcut tot posibilul să ne fie bine și am avut de toate, iar calculatorul nu era ceva fără de care să nu poți trăi în vremea aia.)
Abia în clasa a noua, am început să observ că lumea e acomodată cu mediul ăsta. Aici colegii vorbeau despre calculatoare, aveau unul acasă, știau tot felul de programe și chestii online. Eu nici nu știam ce e ăla desktop... știam doar că e blatul de la birou (tradus mot-a-mot :D ), nici nu-mi imaginam că ar fi spațiul de lucru din windows. Da, știam puțin Pascal și DOS, dar Windows-ul era ceva complet nou pentru mine :D
Dar, te întrebi ce-i cu introducerea asta plină de amintiri din copilărie?
Păi are legătură cu tinerii și calculatoarele. Are legătură cu faptul că acum calculatorul există aproape în fiecare casă și copiii sunt obișnuiți cu el de la vârste fragede. Are legătură cu faptul că datorită magazinului Profi și clienților săi, o școală va primi ca sponsorizare un laborator de informatică cu 15 stații de lucru, ca ăștia mici să aibă unde învăța și altceva decât messenger, facebook și jocuri prostești. O altă școală (locul 2) va primi un proiector, toate aceste datorită campaniei „Profi te Premiază”
Dar, te întrebi ce-i cu introducerea asta plină de amintiri din copilărie?
Păi are legătură cu tinerii și calculatoarele. Are legătură cu faptul că acum calculatorul există aproape în fiecare casă și copiii sunt obișnuiți cu el de la vârste fragede. Are legătură cu faptul că datorită magazinului Profi și clienților săi, o școală va primi ca sponsorizare un laborator de informatică cu 15 stații de lucru, ca ăștia mici să aibă unde învăța și altceva decât messenger, facebook și jocuri prostești. O altă școală (locul 2) va primi un proiector, toate aceste datorită campaniei „Profi te Premiază”
Hai să vedem detaliile, dacă nu le-ai aflat încă:
Am spus mai sus „datorită clienților” pentru că ei adună puncte pe care le donează școlii preferate. Școala care adună cele mai multe puncte câștigă. Simplu!
Acum, alege-ți școala și fugi la cumpărături în magazinul Profi!
Când vei achita cumpărăturile vei primi automat 10 puncte, indiferent de ce sau cât cumperi, dar dacă ai achiziționat produsele partenerilor (vezi imaginea de mai jos), marcate corespunzător la raft, primești puncte suplimentare.
Când achiți, pe lângă bonul fiscal clasic, vei primi un bon nefiscal pe care sunt trecute toate punctele corespunzătoare produselor achiziționate. Acum că ai punctele, tot ce trebuie să faci e să completezi pe acel bon numele școlii care vrei să fie sponsorizată și să introduci bonul în urna de lângă casa de marcat. Simplu, nu?
Da, în ultimii ani s-au modificat denumirile școlilor, așa că ar fi fain să arunci un ochi pe pe google maps și apoi pe lista de aici. Pe vremea mea școlile aveau NUMĂR, acum observ că poartă numele unor personalități... deci nu strică să te interesezi puțin înainte.
De asemenea poate te interesează regulamentul complet al campaniei.
Acum vă întrebați ce-i cu vodafone? Păi și ei au pus umărul în campania asta și mai mult decât atât, oferă premii pentru cei care o promovează. Mai multe despre asta găsești pe blogalinitiative.ro
******
*
Eu sunt încântat că o școală va primi cele necesare pentru un laborator de informatică. Un laborator bazat pe notebook-uri și conexiuni wireless. Fiind o donație, deci nu investește școala în calculatoare, presupun că nici nu se vor cere bani suplimentari pentru acele cursuri de informatică, adică nu va presupune nici un cost suplimentar din partea părinților. Eu cred că asta e foarte important. Să beneficieze cei mici de educare gratuită. Asta presupune și un profesor de informatică plătit de stat (nu de buzunarul părintelui) și o programă școlară care să includă niște lecții temeinice de informatică.
Și fiindcă vorbim de școlile cu clasele I-VIII, nu mă gândesc să facă din ei mari programatori, dar să-i învețe chestii de bun simț, pe care mulți încă nu le știu deși folosesc internetul de zeci de ani. Să fie clar: dacă știi să bâjbâi pe net nu înseamnă că ai mari cunoștințe în calculatoare. (și ca paranteză, a naviga pe internet nu e o aptitudine de trecut în CV, aviz amatorilor)
Cred că primele lecții ar trebui să fie legate de exteriorul calculatorului și de cum se folosește el. Mai ales SĂ-I ÎNVEȚE CUM SE TASTEAZĂ! Da, nimeni nu te învață asta. Nimeni nu-ți explică faptul că există un standard, că fiecare deget apasă anumite taste, nu tastezi doar cu arătătorul și degetul mare.
Înainte să le arate ce e ăla browser și ce-i un editor de text, ar trebui ca toate sistemele de calcul să fie setate să pornească direct într-un program de exercițiu al tastării și acel lucru să fie singurul program accesibil de pe calculator. Abia după parcurgerea completă a unui astfel de exercițiu, se poate trece mai departe la învățat programe și aplicații. Abia după ce știi să tastezi corect și fără să te uiți la taste, poți învăța ce e ăla browser, editor de texte, chat și facebook.
Pentru că, să înveți corect de la început, e mult mai simplu decât să corectezi modul în care te-ai acomodat după mulți ani de tastat cu două degete. Întâi corectitudinea și apoi viteza tastării.
Poate vi se pare absurd, dar nu văd de ce ar fi normal să înveți mai degrabă tot felul de aplicații și programe dacă nu știi să tastezi corect. Ai făcut un curs de informatică bun, dacă la finalul ciclului gimnazial, poți tasta fără să te împiedici în taste, știi să folosești suita office (sau măcar editorul de text, de foi de calcul și de prezentări), știi ce-i un browser, știi cum se fac căutări pe internet, știi ce anume să nu faci în online, știi cum să redactezi și să trimiți un e-mail..... Repet, nu zice nimeni să fie toți elevii niște guru ai calculatoarelor sau ai programelor menționate, pentru că fiecare poate aprofunda independent, dar să știe toți chestiile de bază.
Așadar dragă școală câștigătoare, Profi îți aduce echipamentul, dar ai grijă ce faci cu el!
Eu am ramas socata cand am primit un e-mail, de la o eleva a fostului meu liceu, si am vazut ca intreg mesajul era scris in spatiul destinat subiectului (da... acolo la ,,subject:..."). Dar ea se descurca exceptional pe facebook.
ReplyDeleteAsadar, total de acord cu tine. Nu ar strica absolut deloc sa invete si copii niste baze, minimul necesar.
pentru oameni ca ea am scris articolul despre e-mail :D
DeleteSă dea Domnu' să se facă treabă bună în școlile care vor primi calculatoarele :)
De articolul tau mi-am si adus minte cand am vazut atrocitatea :))))
Delete:D înseamnă că „a prins la public”. Văd că e printre cele mai citite 5 articole luna asta :D (e ultimul, dar e în top)
Delete