Sunday, April 15, 2012

Pascale Sărbători

Hristos a Înviat!
Lumea nu încetează să mă uimească.

Ieri a plouat cam toată ziua, dar din fericire s-a oprit la timp pentru ca toți creștinii să meargă liniștiți spre biserică, să asiste la slujba de Înviere să se îmbulzească pentru a aprinde candele mici și mari.

Majoritatea înarmată cu acele candele roșii procurate probabil de la tarabele ce ocupă întreg trotuarul, de zici că ești în piață. Acele candele atât de prost gândite încât după primul minut de la aprindere capacul se încinge și începe să topească vasul. Pe măsură ce se topește vasul, capacul coboară, deci se încălzește și mai tare, adică va topi din ce în ce mai mult plastic,  până la un moment dat când va atinge flacăra și apoi o va sufoca. Chiar dacă ajungi acasă înainte să se stingă flacăra, cu siguranță nu vei reuși să transferi lumina în altă candelă fiindcă e imposibil să scoți capacul...


Ideea lumânărilor era că trebuie să reziste toată slujba de Înviere, dar astfel de candele cu siguranță nu ar rezista. Dar de ce să ne facem probleme, oricum după ce „vine lumina” toată lumea se îmbulzește din nou, de data asta înspre ieșire. Aș vrea și eu să particip la o slujbă la care lumea stă liniștită la venirea luminii și doar se întoarce cât să o dea mai departe, în loc să caute cea mai scurtă cale afară din biserică.

Eh, să nu fiu rău... au mai fost câțiva clasici, cu lumânări normale, cu disc de carton pentru a proteja mâna de ceara fierbinte (sau cu PET-uri decupate), de asemenea au fost și piromani, cu lumânările învelite în pungi de plastic sau înfășurate cu ziare (cică e protecție anti-vânt).

Dintre toți, câștigător al premiului „ce mai luminoasă lumină” a fost cocalarus emigrantus, un tip ușor cherchelit (nu ca alții beat mort), evident abia venit de peste hotare, lăfăindu-se cu o lumânare HI-TECH. Să vă explic (fiindcă poze nu am, și nici de filmat nu am filmat): avea un pahar mare de sticlă sablată (sau plastic) care era împărțit în două secțiuni. Partea de sus era lumânare, iar partea de jos era multicoloră, un joc de lumini cu leduri multicolore, așa încât paharul își schimba mereu culoarea luminând foarte tare, atât pe deținător cât și spațiul dimprejur. Ce pot să zic.. un show de lumini impecabil care estompa total lumina dată de flacără. Deci, iată că se poate. (Daaaa, sunt gelos de numa'... în caz că asta vă trecea prin minte citind mai sus) În viitor ne așteptăm ca preotul să vină cu lumina pe iPhone și să o transfere prin WiFi enoriașilor, toate acestea fiind sincronizate pe facebook, printr-un stream live din altarul bisericii. De ce nu?

Dar, nimic nu mă mai surprinde... poate doar faptul că, după ce au plecat cei mulți și agitați, m-am apropiat și am intrat în biserică. Nu, nu s-a dărâmat clădirea la intrarea unui dRaC nici pământul nu s-a oprit din rotație, ci totul a decurs normal... Lumea era la coadă încercând să ajungă în față la cei doi preoți, unul ținând evanghelia, altul o cruce. Da, totul părea normal până la un moment dat, când preotul a dat cu evanghelia în cap unui individ. Da, evanghelia e cartea aia mare, care are coperți de „aur” (?) ... Nu am ridicat-o niciodată, dar îmi imaginez că e destul de grea.

Eu eram mai în spate și am văzut evanghelia ridicată, apoi un BUF și un AUUU! În secunda următoare individul era escortat de preot (care încă avea evanghelia în mână) afară din biserică. Cred că preotul făcuse ceva cursuri de auto-apărare, fiindcă știa cum să dea pe cineva afară... imaginați-vă cum se face în filme: cu „victima” având o mână întoarsă la spate și împinsă spre ieșire. Din gura preotului se auzea: „ieși și să nu te mai văd pe aici că te dau la jandarmi
După eveniment, preotul s-a întors zâmbind ( zâmbind ?! ) în fața altarului, pentru ca restul enoriașilor să continue să pupe cartea, mâna și crucea (că de asta era coada amintită anterior).

Eu am rămas mut! Vă întreb pe voi, oare ce făcuse acel om (care arăta destul de vai de mama lui, probabil și cu ceva boli la mansardă) ca să merite asemenea tratament? Să primească o carte în cap și să fie dat afară din Casa Domnului ... (sau e casa domnului popă?)

Am plecat la scurt timp după, încercând să mă gândesc doar la ce ar trebui să fie, la cum ar trebui să fie slujba și sărbătoarea. Nu am nimic cu nimeni, nu fac mișto de religii și de biserici, dar pe bune: cu cât văd mai multe, cu atât mai sătul sunt de toate.

Aș fi vrut să stau până la final, sau măcar până se făcea înconjurul bisericii (că așa îmi amintesc eu că se face la Înviere), dar nu mai aveam starea de spirit corespunzătoare. Îmi părea rău că nu am avut camera la mine, ar fi ieșit poze frumoase cu lumânări aprinse și masa de oameni fugind spre casă, cu cimitirul plin de lumânări... Dar mi-a fost frică... e atât de multă lume, atâta îmbulzeală, atâția bețivani și atâția hoți... că nu aș fi vrut să rămân fără ea (sau mi rău). Poate dacă aveam mașină... să fi făcut pozele și apoi să dispar ... poate în alt an, poate în altă țară, cu alți oameni...

Atât momentan! Sunt în vacanță și net mai puțin ...
Sărbători fericite!
de la mine,
numa' bine

10 comments:

  1. Sarbatori fericite si tie, Radu!
    Iti spun sincer, eu m-am amuzat citind intamplarile tale. Am asistat si eu la atat de multe stupiditati de genu', incat nu mai pot sa iau in serios (nici macar sa ma enervez) rateurile slujbelor religioase sau ale comportamentelor crestinilor si preotilor deopotriva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. la fel de sincer, îți spun că mă bucur că am reușit să fiu amuzant :D

      Eu am mai auzit tot felul de chestii, dar să văd cu ochii mei... e altceva!

      Delete
  2. Adevarat a inviat!
    Preotia a devenit o simpla meserie, Radule!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eu vreau să fiu optimist, să cred că zvonurile sunt doar zvonuri... dar când văd cu ochii mei și aud cu propriile urechi...

      Delete
  3. Cu intarziere: Adevarat a inviat!
    Cred ca am ani buni de cand nu am mai fost la biserica, nici macar de inviere. Sunt credincios, dar atat. Cred in Dumnezeu, citesc ocazional Biblia, insa consider ca biserica si-a ratat tinta, si asta cu sute de ani in urma, cand banii au devenit principalul interes, iar Dumnezeu si enoriasii au fost trecuti in planul secund.
    Cum as putea crede eu intr-o biserica ce sute de ani a acceptat tacit SCLAVIA? Nu voi accepta asa ceva! Plus ca, Dumnezeu este unul singur, cu sau fara biserica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu e cu întârziere. Se folosește ca formulă de salut până la Înălțare, nu?

      În rest: sunt total de acord cu ce ai spus! Nu mai e de mult Biserica ci e doar biserica!

      Delete
  4. Adevarat a inviat! Nici nu stiam daca sa rad sau sa plang cand am citit faza cu parintele ..si cand ma grandest la toti cunoscutii care ma criticau pt ca nu prea mai merg la biserica..uite de asta, pt ca intr-adevar si mie mi se pare ca preotia a devenit doar o meserie bine platita (cu exceptiile de rigoare)...merg mai rar si nu oriunde..O alta chestie ce ma scoate din sarite , pe care am retrait-o in seara de inviere, e ca fetele au inceput sa confunde biserica cu discoteca..da, vii imbracat frumos, cu "hainele bune", ingrijit, curat, dar nu cu rochite, tocuri si machiaj strident..Nu, e prea mult pt mine..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei, dar asta cu moda e veche... la slujba de înviere e un fel de întâlnire de club de mulți ani! Anul ăsta a plouat și am fost aproape de biserică, nu am văzut cuiburile de petrecăreți, dar îmi amintesc din anii trecuți.

      Eu de foarte mult timp merg la biserici doar pentru clădire, mergeam (merg) doar când sunt goale.. să fiu doar eu cu gândurile mele... la fel ca vizitele la mănăstiri :)

      Delete
  5. Pai da, la manastiri inca mai merg cu drag...altfel, mai bine mergi la biserica in timpul saptamanii cand e liber si poti fi linistit cu gandurile si rugaciunile tale, decat duminica atunci cand lumea se aduna la barfa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. e mult de discutat pe tema asta, și am mai zis câteva în articole mai vechi. Cert e că atunci când merg la biserică, și e lipsită de orice suflare omenească, mă simt bine... nu am nevoie de preoți și alte persoane pe acolo...

      E cum vezi în filme, intră oricine în biserică să se liniștească, să se regăsească... nu e nevoie și de nu-știu-ce preot!

      Delete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ziua internațională a Geocaching-ului 2021

În fiecare an, în a treia sâmbătă din luna august se sărbătorește Ziua Internațională a Geocaching-ului . Prima dată s-a întâmplat în 2011 –...