Wednesday, October 17, 2012

Când rușinea dă-n prostie... (+eng)

Skip to the english version

Și asta v-o spune un timid: cu rușinea mori de foame (sau așa era zicătoarea, nu?)

Nu am să înțeleg niciodată și nu îmi voi putea explica ce e în capul copiilor ăstora. Profesorul e la ore pentru ei. Stă și explică pe înțelesul tuturor cum să lucrezi cu un anumit soft, explică pas cu pas metoda prin care se rezolvă o problemă, iar ei stau cu foaia și pixul în mână scriind pașii și căscând gura, în loc să pună mâna să pornească laptopul sau calculatoarele din sală și să lucreze. Adică să facă exact pașii enumerați de cadrul didactic, să vadă ce se întâmplă, să tragă concluzii.

Dar ei acționează pe principiul: „lasă că fac singur acasă, să nu vadă lumea când eșuez... aici doar iau lista de comenzi” ... de parcă acasă ar avea un meditator care să le explice. Și uite așa stau degeaba și când sunt puși să lucreze se plâng că nu știu sau că nu le iese aplicația...

Și să-mi fie milă? Dacă stai ca tufa-n bancă în loc să te pui la un calculator și să butonezi, dacă îți cari laptopu' la ore doar ca să ai ceva în geantă... dacă nu-ți dai interesul să afli cum funcționează lucrurile, dacă preferi să rămâi prost de frică să nu eșuezi,  atunci nu e decât vina ta!



****
English Version
****

When shyness turns to stupidity


An old saying goes like this: Shyness will get you starving (takes one to know one)

I'll never understand what's inside the head of this kids. Teachers preach in front of the classroom for them. They explain everything there is to know about the software involved and solve problems by explaining the method step by step. But some students just sit in their bench with a piece of paper, a pen, and a dull look on their faces instead of turning on a computer from those available and try to follow every step listed by the teacher, to see how things work, to see some results, to draw some conclusions.... to simply DO SOMETHING!

But they just think that it's better to do that at home, so that no one sees when they fail, or when the program returns an error ... So, they just write the steps on a piece of paper and take it home... where there is no one to help them if a error occurs. And so, they're never able to solve a problem by themselfs.

And you want me to feel sorry for them? If you sit in your bench instead of working on the computer, if you carry your laptop just to have something in the bag ... if you're just not interested in figuring things out, if you enjoy your stupidity, then it's only your fault!


Thank you for your visit!
Feel free to report any mistake or typo. Thanks!

"Politeness is an inexpensive way to make friends."
William Feather

4 comments:

  1. Sau poate e doar dezinteres, Radu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, și asta o fi... Dar apoi de ce să pledezi victimă, că „n-ai înțeles”? Ca să încerci să te scuzi cumva, pesemne.

      Delete
  2. E o teama paralizanta de a nu parea prost sau nestiutor. Copiii mici ar trebui incurajati sa puna intrebari, nu sa se rada de ei cand fac asta. Caci invatam rapid sa nu mai punem intrebari, chiar daca nu am inteles. Si cand nu intelegi ceva, dar nici nu ai acea curiozitate de a stii, clar iti scade si interesul. Si ramai in ignoranta, unde-i cald si bine :P

    Dar ma scot si pe mine din sarite cand ii aud cum se victimizeaza si paseaza responsabilitatea in stanga si in dreapta. Adica, daca tot procesul de mai sus il pot accepta, ca na, se intampla, partea in care dau vina pe orice altceva/oricine altcineva pentru esecul lor personal, e pur si simplu incorecta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, știu teama aia de ridicol, suntem cunoștințe vechi...

      Treaba e că dacă stai în bancă și atunci când profesorul îți spune că ar trebui să lucrezi, pici mai tare de prost decât dacă stai la calculator și greșești ceva. Sau așa consider. Mai ales dacă vii cu răspunsuri de genul: „pentru că nu știu” la întrebarea „de ce nu lucrezi?”.

      Delete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...