Tuesday, April 05, 2011

Cum să... folosești poșta electronică!

Am scris un articol nou (pe care îl găsești aici).

 acesta avea comentarii foarte bune așa că nu l-am șters, doar l-am convertit în imagini pentru a nu fi găsit la fel de ușor prin căutări google (dar se pare că tot ăsta apare la căutări, of!!)






10 comments:

  1. Foarte util articolul pentru unii dintre noi si intr-adevar daca folosesti internetul de mult timp si petreci mai multe ore in fata lui nu inseamna ca stii absolut tot - inclusiv folosirea mailului.

    ReplyDelete
  2. Asa se intampla cand lasi gradinarul sa faca paine sau mecanicul sa trimita email-uri.

    Felicitari ptr articol. Astept ziua in care adresele de email ale partenerilor / prietenilor sa fie tratate cu respect.

    ReplyDelete
  3. Salut Tudor.

    Mulțumesc pentru gânduri...dar să știi că eu sunt student la facultatea de mecanică :))

    ReplyDelete
  4. dar am înțeles ideea pe care ai vrut să o nuanțezi, făceam doar o paranteză!

    ReplyDelete
  5. Off-topic:
    Comentez pt prima oara pe acest blog (unde am ajuns - din simpla curiozitate - urmand linkul atasat semnaturii la un comentariu pe http://diacritica.wordpress.com/2012/01/21/gicu/ ) - bine te-am / v-am gasit, spor si succes in continuare.
    Scuze ca prima luare de contact reprezinta o critica, o disputa de opinii.
    Am scris un comentariu-mamut, prea lung pt a-mi fi acceptat de catre calculator. Il voi imparti in doua si voi posta pe rand fiecare parte, dar cu pauza lunga intre parti, altfel calculatorul imi va inlocui prima parte a mesajului cu cea de-a doua, in loc ca pe aceasta din urma s-o anexeze primeia.

    On topic (oarecum):
    "Despre greșeli gramaticale vă vorbește diacritica..."
    Vorbeste diacritica uneori SI despre greseli GRAMATICALE, dar in general mai des si mai mult vorbeste despre greseli ORTOGRAFICE (de scriere).

    "...eu vă voi mustra..."
    Poate ca ar fi fost mai... pedagocic ca acest articol sa fi fost considerat (CEL PUTIN de catre dumneata insuti) drept un "indrumar", nu drept o mustrare. (Dupa parerea mea, este mai usor acceptat un sfat decat un repros.)

    "...nu sunt de acord cu ideea de mass-uri..."
    Da' dumneata CUM sugerezi sa procedeze un internaut care a primit prin mail o (spre ex) lunga lista de bancuri noi si bune (sau un sfat pe care il considera pertinent si util) despre care e de parere ca ar trebui sa ia cunostinta si toti (sau o mare parte dintre) corespondentii lui? Sa forwardeze mailul in cauza individual fiecarei adrese din lista de contacte, "mancandu-si" astfel o lunga perioada de timp pt care ar fi putut gasi o mai buna intrebuintare?

    "...dacă tot vreți să faceți un anunț la toată agenda de contacte..."
    Nu neaparat la toata lista de contacte - si aici ar fi fost oportun de dat acest sfat: in functie de diferite criterii (spre ex - cel al subiectelor acceptabil sa fie abordate cu respectiva persoana), contactele din agenda pot fi organizate in diferite grupuri (fiecare contact putand apartine mai multor grupuri - sau chiar si tuturor grupurilor - sau niciunuia) dintre care sa poate fi selectat grupul caruia doresti sa-i trimiti / avansezi un anumit mesaj mass (ca doar n-o sa te apuci sa trimiti bancuri... "decoltate", "condimentate" (pe scurt - porcoase) profesoarei de matematici).

    "...există posibilitatea destul de mare ca serverul Yahoo! să vă blocheze mail-ul fiindcă este considerat spam."
    Din constatarile mele proprii, probabilitatea blocarii este relativ redusa daca trimiti cate UN mesaj mass din-cand-in-cand, dar creste exponential daca aceasta activitate se indeseste devenind de rutina, si devine aproape o certitudine daca vrei sa trimiti asemenea mesaje "in sir" (unul dupa altul).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uau. Mulțumesc Victor. Dacă ar comenta așa, măcar 2 persoane din cele active, cu siguranță aș învăța multe.

      Având în vedere că am văzut comentariul de pe „diacritica” și apoi aici, mi-am cam dat seama că „de acolo” ați venit :), dar frumos început.

      Cât despre partea on-topic:
      La partea cu diacritica și greșelile ortografice, hmm nu am băgat de seamă... sau nu am considerat că ar fi o așa mare greșeală să spun „greșeli gramaticale”

      -Poate ca ar fi fost mai... pedagocic ca acest articol sa fi fost considerat (...) drept un "indrumar"
      Eram cam nervos pe vremea aia, tocmai din cauza unui astfel de mail, și de aceea am zis ”mustrare”. Pe atunci nu mă gândeam să fac și îndrumare, sau articole ”Cum să”, dar e foarte bună atenționarea asta :)

      -„Da' dumneata CUM sugerezi sa procedeze un internaut care (...)” Mă refeream în primul rând la ideea de mass-uri date de copii, fără nici un rost, mă refer la acele persoane cărora le spui să nu îți mai trimită și tot o fac, mă refeream la cei care o fac așa, de amuzament. Într-adevăr și eu sunt adeptul grupurilor (atât grupuri de contacte cât ma ales grupuri de discuție yahoo), și poate era o idee să fi scris și despre asta. Tare mă gândesc să scriu alt articol, mai ales considerând toate chestiile pe care le-am omis acum.

      -„probabilitatea blocarii este relativ redusa daca trimiti cate UN mesaj mass din-cand-in-cand” Yahoo are o problemă și mă scoate din pepeni. Nu știu dacă are o problemă cu mine sau cu toți, dar știu că din când în când, indiferent dacă am o adresă destinatară sau 5, se decide să blocheze mail-ul că așa vrea el. Sau, să blocheze orice mail de pe adresele cu domeniu .org .... nu ai idee câți nervi mi-am făcut când am încercat să trimit un mail oficial de pe un site pe care îl administrez (pe domeniu .org). gmail primește, merge perfect..yahoo face nazuri. Mai nou, nici dacă trimit un mail de pe gmail nu mi-l primește DECÂT dacă nu am nici un link în text, inclusiv adrese de mail.

      Victor, mulțumesc pentru comentariu. Ziceai ceva de o parte a doua?

      Delete
  6. Nu "ziceam" de o "parte a doua" - pazea ca vine (o am salvata TOT de asta noapte) (replica la raspunsul/rile dumitale - EVENTUAL ulterior, daca 'oi avea timp si energie disponibile):

    NA! Ca si "partea a doua" e prea lunga.( Concluzia: partea a treia - dupa un cat de sumar raspuns din partea dumitale, ca sa mi-o accepte calculatorul!)

    "Folosind doar câmpul ”BCC” mail-ul este trimis tuturor, dar nimeni nu va ști dacă e unicul destinatar sau mai sunt și alții care l-au primit. Astfel nu încarci header-ul și nici nu divulgi adresele celorlalți."
    - de regula mesajele mass nu sunt adresate ("to") cuiva anume, ci direct listei in cauza, fara un destinatar principal
    - fiecare membru al listei destinatarilor STIE (din insasi mentiunea "undisclosed recipients") ca nu este unicul destinatar (deci ca acelasi mesaj a mai fost trimis si altora) dar nu stie CUI anume.
    - lasa incarcatul header-ului - importanta in primul rand este ne-dezvaluirea unei liste intregi de adrese (chiar si fiecaruia dintre corespondenti - dar MAI CU SEAMA "pescuitorilor" de liste de adrese active pt a fi folosite pt trimiterea de SPAM; un asemenea "pescuitor" poate sa afle printr-un concurs de imprejurari vreuna dintre adresele de mail, si apoi fiecare asemenea mesaj ii furnizeaza o lunga lista de adrese).
    - uneori, unele headere precedente "nu se lasa sterse" (PROBABIL - nu sunt sigur - atunci cand (impreuna cu mesajul principal) au fost postate "copy/paste"); in acest caz, singura solutie este copierea ("copy") intregului mesaj util, dar fara headerele de inlaturat, si postarea ("paste") a acelei copii in campul unui nou mesaj adresat listei. (In acest caz deci nu se mai face propriu-zis - tehnic - o forwardare, desi rezultatul este acelasi: mesajul primit este inaintat propriei liste de contacte.)

    "Dacă s-ar respecta regula de mai sus ar fi mult mai frumos să dai forward, fără să modifici suplimentar conținutul."
    Pt ne-prelungirea nejustificata a mesajului, stergerea header-ului / header-elor precedente este recomandata chiar daca nu contine lista de adrese mail.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine v-am regăsit, sau bine ați revenit.

      - "Folosind doar câmpul ”BCC” mail-ul este trimis tuturor, dar nimeni nu va ști dacă e unicul destinatar sau mai sunt și alții care l-au primit. Astfel nu încarci header-ul și nici nu divulgi adresele celorlalți."

      Bine, recunosc, nu e cea mai potrivită exprimare, dar scopul meu era să nu fiu prea tehnic, să accentuez doar partea asta cu pescuitul, fiindcă, poate nici nu le pasă că adresa mea va fi văzută de ceilalți 1000 destinatari, dar treaba cu mailu-ul încărcat cu bălăriile anterioare (a.k.a. header-urile anterioare) deranjează pe toți... sau pe mai mulți.
      Multă lume nu știe încă ce e cu BCC, ce înseamnă "undisclosed recipients", cum se folosește, unde se găsește și mai ales de ce să îl folosească.

      Cât despre pescuitori, și SPAM, îmi dau seama acum, pentru că aia dezvoltat puțin, că am uitat să menționez la momentul scrierii articolului, dar cum spuneam anterior eram destul de supărat pentru că primisem un mail în care, pentru un rând de text, am trecut prin trei ecrane de adrese ... și nu eram nici într-o stare prea bună înainte să văd mail-ul... a fost picătura aia de varsă paharul.


      -uneori, unele headere precedente "nu se lasa sterse"

      Din câte știu eu, la toate serverele de mail pe care am lucrat, când dai forward, headerul apare în conținut, ca orice alt text, deci poate fi editat în orice mod dorește utilizatorul.


      -Pt ne-prelungirea nejustificata a mesajului, stergerea header-ului / header-elor precedente este recomandata chiar daca nu contine lista de adrese mail.

      Da, știu chestiile astea, dar uneori, doar uneori, e bine să lași header-ul când dai forward, depinde de situație. Oricum, nu voiam să insinuez că folosind BCC scapi de problema conținutului inutil, dar e măcar un început, pentru cei care sunt prea comozi ca să mai șteargă / editeze conținutul.

      Și eu aș putea să mă lungesc, dar sunt totuși în sesiune, și mai mult decât atât, chiar vreau să fac un articol nou pe tema asta, să repar unele greșeli de exprimare și să-l fac, în adevăratul sens al cuvântului, un îndrumar. Cu toate acestea, trebuie să spun că nu e ceva oficial, nu e ca și cum aș scrie instrucțiuni de folosire a mail-ului...

      Articolul de sus era mai mult o descărcare a mea, sătul de multele mail-uri primite. Am să fiu mai atent la următorul.

      Presimt că mai urmează ceva... mai sunt bucăți din articolul meu despre care nu am discutat încă :D

      Delete
  7. "Presimt că mai urmează ceva... mai sunt bucăți din articolul meu despre care nu am discutat încă :D "
    Pai in al doilea comentariu al meu scrisesem verbatim (si STIU ca nu e frumos sa te auto-citezi): "NA! Ca si "partea a doua" e prea lunga.( Concluzia: partea a treia - dupa un cat de sumar raspuns din partea dumitale, ca sa mi-o accepte calculatorul!)"

    Si continuarea (partea a treia) promisa:

    "Cum să trimiți mail unei persoane importante"
    Cele sugerate sunt corecte si pertinente - si nu numai catre o persoana de o importanta deosebita, ci oricui, in functie de gradul (nivelul) si modul de cunoastere, si de genul de relatie care s-a stabilit de-a lungul timpului cu corespondentul. Intr-UN fel te adresezi iubitei, in ALT fel prietenilor din grupul cu care jucati fotbal (sau carti, remy etc), din nou in ALT fel unui superior ierarhic si in CU TOTUL alta maniera vreunei oficialitati (primar, politie etc).
    De mentionat ca mesajul (SI cel electronic, CA SI un mesaj scris pe hartie) - chiar daca este adresat unui acelasi destinatar - trebuie sa contina date relevante subiectului principal al mesajului, nu orice fel de informatii (sau eventual toate "de-a valma"). SPRE EXEMPLU, un mesaj adresat comandantului politiei circulatie va contine date diferite de prezentare a expeditorului daca mesajul se refera la o cerere de aprobare a unui nou numar de inmatriculare, sau de reducere a termenului de suspendare a permisului, fata de cazul in care contine o cerere de participare la un examen / concurs pt ocuparea unui post in subordinea dansului. (In primul caz este irelevant nivelul si directia studiilor si istoricul profesional al expeditorului, in cel de al doilea caz poate fi irelevanta eventuala detinere a vreunui autovehicul si/sau a permisului de conducere.)
    Cam orice asemenea mesaj (electronic sau nu) ar trebui sa cuprinda (in principiu in aceasta ordine): (eventual) tipul mesajului (cerere, declaratie, reclamatie etc), datele de identificare si de prezentare RELEVANTE PT CAZUL DAT ale autorului mesajului, subiectul propriu-zis al mesajului, (eventual) argumentarea / motivarea / justificarea doleantei exprimate (eventual scopul urmarit). In format electronic nu este neaparat necesara iscalirea si datarea mesajului, acestea fiind facute automat de catre calculator, dar aceste date TREBUIE sa incheie un document scris (de mana sau "la masina") pe suport solid, si acesta mai trebuie (eventual) sa contina SI precizarea compartimentului caruia trebuie sa-i parvina documentul: directiune / comandament, resurse umane, contabilitate, juridic etc (pt usurarea cartarii ulterioare si distribuirii intre compartimente / factori de decizie in cadrul intreprinderii / institutiei destinatare) - eventual si mentionarea ("in atentia...") altor persoane / compartimente despre care se considera ca ar fi util / pertinent sa ia cunostinta despre continutul mesajului.

    Momentan mi-a ajuns cu scrisul si post-editatul atator comentarii (scriu lent, tastand cu un singur deget), eventuale alte comentarii la raspunsurile dumitale si/sau la alt subiect de pe blog - POATE altadata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. da.. ar fi trebuit să spun ”presimt CE urmează” .... dar a ieșit altceva..

      Mă bucur că am făcut și ceva bine :P , sau ”corect și pertinent„ :D

      Mmda.. legat de conținut, e evident, trebuie adaptat funcție de destinatar, exemplul cu poliția e elocvent cuiva care are de-a face cu așa ceva, că sincer să fiu nu am nevoit să fac asemenea expedieri până acum.

      Dar, fără prea multe cuvinte inutile: conținutul trebuie să fie adecvat situației, la fel ca un CV: se personalizează funcție de locul unde va fi trimis. (CV-ul nu are nici o legătură cu tema de aici, de aceea era doar exemplu)

      Țin să te corectez, și mail-ul trebuie semnat, calculatorul nu introduce automat decât adresa de mail, și cum foarte mulți nu au adresă gen „numeprenume” o semnătură e musai. De asemenea, chiar și cu o astfel de adresă, dacă nu ești atent ce completezi pe la yahoo e posibil ca la nume să apară prenumele de două ori sau cine mai știe ce aberații cu floricele, astfel că un nume trecut la finalul mail-ului nu strică

      dacă toți ar respecta regula cu numeprenume, ar fi mai simplu; dar nu se vrea afișarea numelui peste tot așa că se folosesc în continuare alias-uri. De exemplu am primit un mail de la paul paul, cu o adresa de mail care nu conținea nici un P darămite un paul... dacă nu se semna la final, habar nu aveam cine e.

      În fine, nu vreau să mai dezbat în comentarii chestia asta, am zis-o în textul articolului, dar poate nu foarte clar. Când timpul va permite am să fac, așa cum am promis, un alt articol pe tema asta, luând în considerare și ce am discutat aici, chestii care mi-au scăpat, sau care am presupus că se înțeleg.

      Îmi dau seama de pe acum că e imposibil să fac ur articol / îndrumar care să conțină absolut orice aspect al temei, tot vor mai fi scăpări....dar mai puține ca acum

      Să ne citim cu drag și altădată, dacă se ivește ocazia!

      (”POATE” la articolul nou)

      Delete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...