Sunday, October 31, 2010

doar ca să vă fac poftă

Am făcut ieri o minunăţie de pizza...nu aţi mâncat niciodată aşa ceva...
doar puţin cam nesărat aluatul...dar oricum...superbă atât caldă cât şi acum, după 24 de ore când am mâncat ultima felie... abia aştept să mai fac :D
Later Edit (la solicitarea cititorilor):
Reţeta (orientativă)
Primul ingredient este timpul liber, apoi căutarea unei bucătării printre vecini / prieteni / cunoştinţe (la cămin nu avem). După rezolvarea acestor două elemente cheie urmează partea amuzantă: plimbatul prin supermarket şi piaţă. Ce ne trebuie?
  • o pungă cu făină de grâu 000
  • un cub de drojdie
  • ulei
  • unt
  • sare (dar asta o putem fura de la gazdă)
  • ciuperci (din piaţă sau conservă de la supermarket)
  • caşcaval (de preferabil H#¤%&!"#¤ că e mai bun)
  • măsline
  • porumb dulce
  • salam/kaiser/pastramă/piept pui/şuncă presată sau orice fel de carne doriţi în pizza, după preferinţe
  • dacă vă plac şi legumele în pizza, nu aveţi decât să puneţi.
  • 5 ouă (să avem şi de rezervă)
Continuăm. După ce am făcut piaţa ne certăm cu gazda care insistă să plătească pentru produsele cumpărate....ajungem la compromis şi trecem la treabă. 
IGIENA înainte de toate!! Spălaţi-vă pe mâini bine şi legaţi-vă părul (aş fi spus că mă refer la fete, dar acuş e valabil şi pentru mine :D )

Într-un bol destul de încăpător pentru frământat se adaugă o deşcuţă de apă, vreo două linguri de ulei, sare. treisferturi din cubul de drojdie şi puţin unt (tăiaţi cam 1cm din pachetul înterg). Se amestecă până la omogenizare şi la final se adaugă treptat făină. Când coca începe să prindă consistenţă se renunţă la amestecarea cu lingura şi se trece la treaba manuală. Se adaugă făină până compoziţia prinde conţinut şi devine aluat în adevăratul sens al cuvântului, frământănd în mod continuu. Se mai poate adăuga puţin ulei şi în timpul frământării, dacă nu a fost suficient la început.

După ce aţi frământat bine aluatul se lasă să se calmeze cel puţin jumătate de oră la frigider, timp în care pregătim "compoziţia". Dacă avem ciuperci proaspete le spălăm/curăţăm/călim, apoi le tăiem şi le punem într-un bol.
Aceasta este reţetă pentru o pizza rapidă şi cu o compoziţie destul de compactă. Tăiem măslinele rondele (cdacă sunt fără sâmburi e mai uşor) şi le punem în alt bol. Tot la capitolul tăiat şi sortat intră şi carnea, sau o parte din carne pe care o amestecăm cu ciupercile, porumbul şi unul sau două ouă, depinde de cantitatea de compoziţie. Tot acum feliem restul de carne (de obicei eu folosesc mai multe feluri de preparate din carne pentru aceeaşi pizza)

Scoatem aluatul de la frigider şi începem să îl întindem cu fierul de călcat ...glumesc. Dacă ducem lipsă de o planşetă specială putem folosi masa (DUPĂ ce am curăţat-o bine şi am pus puţin ulei pe ea) pentru a întinde aluatul. Aluatul se întinde în aa fel încât să fie puţin mai mare decât tava de care dispunem. Aşezăm coca în tava unsă cu unt (atenţie să nu o rupeţi când o transferaţi de pe masă în tavă) şi începem să ne distrăm cu restul ingredientelor. 

Radem prin răzătoare mare caşcaval astfel încât să se acopere cu un strat subţire şi nu foarte des foaia de aluat. Peste caşcaval putem întinde suc de roşii (deşi prefer să îl pun la sfârşit, consider că merită încercat şi aşa data viitoare) apoi urmează carnea feliată subţire (şunca presată sau salam...sau ce doriţi). Peste carne putem să mai radem puţin caşcaval (da, îmi place caşcavalul) sau adăugăm direct compoziţia de ciuperci, carne, porumb şi ouă. Se întinde bine compoziţa astfel încât să se acopere tot aluatul şi apoi ne apucăm de decor: aşezăm ciupercile cele lai frumoase cu faţa în sus, apoi cercurile de măsline şi câteva felii subţiri de roşie.

Se dă la cuptorul încălzit în prealabil şi se aşteaptă minunea gastronomică. Cu câteva minute înainte de finalizare, se scoate şi se mai rade puţin caşcaval peste pizza, după care se mai ţine la cuptor până se topeşte acesta. 

Se serveşte caldă cu suc de roşii şi/sau maioneză după gust. Poftă Bună!

de la mine, 
numa' bine

3 comments:

  1. Reţeta?
    Eu am ajuns la a doua pizza from scratch, aluatul e cu drojdie, lapte, zahăr, sare, făină şi ulei de măsline. A ieşit foarte bun.

    ReplyDelete
  2. Reţeta e un secret...adica nu e ceva scris in carte. Am pus cam to ce imi place mie. Un aluat despre care am auzit că ar fi de foietaj (aşa mi-a spus una din persoanele care a păpat pizza) ciuperci, porumb, ouă, caşcaval şi măsline... Ok..voi posta un later edit cu reţeta :) ..cât îmi mai amintesc din ea.

    ReplyDelete
  3. Gata am postat şi "reţeta". Aştept reţeta ta :P

    ReplyDelete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...