Thursday, December 05, 2013

Cum să... fixezi o consolă (despre dibluri)

Consolele sunt acele profile metalice în formă de L care se folosesc pentru montarea etajerelor sau rafturilor. Nu e o metodă neapărat estetică, dar destul de eficientă.

Înainte să trecem la subiectul în discuție să vă prezint problema: de montat o etajeră pe un perete din BCA (Beton Celular Autoclavizat) pe care există plăci ceramice.

Soluția: Prinderea consolelor cu dibluri de Ø8 și șuruburi, bineînțeles folosind un rotopercutor pentru realizarea găurilor.
Trebuie să vorbim mai întâi puțin despre dibluri, fiindcă asta vom folosi pentru prinderea consolelor. După cum probabil știți sunt o mulțime re feluri de dibluri, pentru tot felul de aplicații dar mai ales pentru tipul de material în care sunt folosite. În fotografia de mai jos, de la stânga la dreapta găsim: diblu pentru beton, diblu pentru cărămidă poroasă, diblu pentru beton prin batere (aceste se vând cu tot cu șurubul de construcție specială și se montează prin batere cu ciocanul. Șurubelnița se folosește doar pentru scoaterea lor) și în cele din urmă diblu pentru BCA. 


Bineînțeles sunt mult mai multe feluri de dibluri de exemplu cele pentru rigips, dar nu am vrut să fac aici chiar o enciclopedie. Poate cu altă ocazie. Ceea ce au aceste dibluri în comun e dimensiunea și anume 8 mm. A doua dimensiune care se cere este lungimea.

Când știi că pui un diblu de 8, pui burghiul de 8 în mașină și dai gaura. Simplu! Ei bine, la BCA e diferit. Pentru că BCA-ul e un material relativ moale și fărâmicios, nu se pot monta dibluri normale fiindcă nu prind. Dacă peretele e doar tencuit, diblurile de BCA metalice (precum cel din imagine) se montează prin simpla batere cu ciocanul. Cum peretele din exemplul nostru e placat cu faianță, este necesară o găurire prealabilă dar doar a plăcilor ceramice, nu a substratului!

Diblu de 8, gaură de 8, corect? Nu, fiindcă la BCA, iar avem o excepție. Diblul de 8 nu are diametrul de 8 mm ci de 9.5 (aproape 10 mm). Altfel spus, gaura de trecere pe care trebuie să o practicăm în plăci este de Ø 10 mm.



Ca să concluzionăm despre diblurile astea de BCA:

  • la montarea pe perete simplu, diblul de BCA se bate cu ciocanul, fără gaură prealabilă;
  • la montarea pe un perete placat, se găurește în prealabil placa ceramică cu un burghiu mai mare decât diblul (Ø10 pentru un diblu de 8).
Etapele de montare a consolelor sunt ușor de ghicit: se marchează locul pentru găuri și se găurește folosind o mașină de găurit cu percuție, dar la o viteză redusă pentru a nu crăpa plăcile ceramice. Aveți în vedere ca etajera să fie dreaptă când marcați locul găurilor (consolele să fie la același nivel). Folosiți o cumpănă.



Diblurile se bat cu ciocanul în substrat (BCA) până ajung la nivelul plăcilor ceramice.


Consolele se fixează cu șuruburi în diblurile bătute în perete folosind o mașină de înșurubat (varianta ușoară) sau manual cu o șurubelniță (varianta grea)




No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...