Pentru că în momentul de față, în România se face prea puțin pentru oamenii de valoare, pentru că mai mare succes ai în a-ți fi recunoscute meritele în alte țări, la diverse competiții decât la noi, anul acesta, compania 3M, care împlinește 15 ani de prezență în România, își propune să depună un efort pentru a promova inovația și inventatorii români începând prin această Gală la care, dacă ești inventator, te poți înscrie până la 31 octombrie.
S-au organizat evenimente locale săptămâna asta, în Cluj (22 mai) și Iași (23 mai), dar dacă le-ați ratat, vă invit să citiți regulamentul de participare ca să știți ce trebuie făcut și să participați la evenimentele din Timișoara (12 octombrie - Universitatea de Medicina și farmacie „Victor Babeș”- Facultatea de Medicină Dentară), Brașov (16 Octombrie - Universitatea Transilvania) și București (21-25 octombrie).
Toți inventatorii români și invențiile lor apar pe site-ul premiileinovatiei.ro, ca toată lumea să afle despre ei și să ne mândrim că-s de-ai noștri. Unii sunt binecunoscuți deoarece al lor nume s-a auzit des de-a lungul timpului, dar tare mă încântă să văd și tineri inventatori, să văd că încă mai există astfel de preocupări și sunt tare curios să văd ce mai apare în listă și mai ales cine primește premiul cel mare după jurizare.
Citind despre inventatorii nominalizați deja pe site, mi-am oprit privirea asupra domnului Iustin Capra.
Dânsul a avut mai multe invenții de-a lungul anilor printre care se numără și primul aparat individual de zbor, primul rucsac zburător. Acesta a fost realizat în 1956, când Iustin avea 25 de ani dar din păcate nu și-a brevetat invenția la momentul respectiv. Eu am găsit pe wikipedia că primul jetpack a fost inventat în 1919 de inventatorul rus Aleksandr Fyodorovich Andreyev, adică 36 de ani mai devreme, deci nu știu ce să cred. Poate se referă la un altfel de aparat, sau cine știe unde-i eroarea, dar un lucru trebuie să reținem și anume cât de important este să ne facem cunoscuți, să ne facem publice intențiile și mai ales să le brevetăm. Să nu mai existe dubii.
Cele mai uimitoare invenții ale domnului Iustin Capra mi se par cele din domeniul transporturilor, el realizând mai multe vehicule, urmărind mereu să reducă la minim consumul și impactul asupra mediului. Pe lângă motoreta electrică, demn de menționat este micro-autoturismul Soleta 150 Ecor care are un consum incredibil de 0,5l la suta de km.
Mașinile realizate de el nu au fost produse în serie și tare mă întreb de ce. Cred că nu le-ar conveni marilor magnați din domeniul petrolier dacă s-ar reduce atât de mult consumul de carburant.
Am un prieten din Iași, momentan stabilit în Sibiu, care are un nume asemănător (ca să înțelegeți legătura) și care e un om genial. Nu m-ar surprinde să-l văd prin lista asta în viitor.
No comments:
Post a Comment
Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!