Saturday, May 18, 2013

Felicitări pentru că reciclați becurile!

Cu siguranță vă amintiți că prin luna aprilie am apărut pe blogul meu un număr de 3 scrisori deschise. Aceste articole (scrisori) au fost redactate pentru campania de pe blogalinitiative, campanie pornită împreună cu recolamp.

Despre recolamp v-am mai spus și cu siguranță acum știți că becurile arse NU se aruncă la gunoi, ci se duc la reciclat. Voi, ca persoane fizice, trebuie să duceți aceste surse de iluminat arse la unul din centrele de colectare, de exemplu în cadrul supermarketurilor sau magazinelor care comercializează astfel de surse de iluminat. Pentru firmele și companiile mari, care produc o cantitate mare de astfel de deșeuri, recolamp a venit cu oferta gratuită de a colecta sursele de iluminat arse.

Eu am încercat să vă prezint câteva cazuri pe care le-am întâlnit în viața de zi cu zi și m-am adresat anumitor companii. Echipa recolamp a studiat articolele mele (și ale celorlalți participanți) și au răspuns individual. Sincer, sunt extrem de încântat de cum au răspuns și apreciez munca enormă pe care au depus-o în cadrul acestei campanii dar și în cadrul întregului proiect recolamp.

Ce am aflat, care sunt concluziile și ce mai e de făcut?



În primul rând, am greșit. Compania care se ocupă cu iluminatul stradal în Roman e Luxten, nu e-on. Am fost informat că Luxten e unul din cei mai activi participanți la reciclarea becurilor, ei au deja contract cu recolamp și furnizează o cantitate substanțială de deșeuri. Vreau să-i felicit pentru asta, dar să le amintesc faptul că ar trebui să verifice și să se asigure că absolut fiecare bec schimbat de la iluminatul stradal ajunge la containerul de reciclare, nu prin iarbă sau la gunoi, adică să se asigure că întâmplări ca aceasta nu vor mai avea loc. În rest, doar de bine! Felicitări și spor la treabă în continuare!



A doua companie căreia m-am adresat este Kaufland. Aici treaba e mai complicată, pentru că am fost informat că există contract cu recolamp, un cititor mi-a spus că la el în oraș există container pentru colectat becuri, dar eu încă nu le-am văzut. Asta înseamnă că nu în toate orașele există așa ceva, nu? E drept, sunt recipiente pentru colectat bateriile epuizate și mai nou scrie pe el „Baterii și becuri” dar consider că nu este suficient. Mă aștept la un „colț verde”, adică acele containere în care poți pune baterii, becuri mici și neoane. Un astfel de container se găsește la Dedeman (la cel din Roman, că la altele n-am verificat încă) și nici măcar nu ocupă prea mult spațiu. Când recipientul s-a umplut, un angajat trebuie să-l ducă în spate (în depozit sau cum se numește) și să îl golească în containerele recolamp, iar când se adună 20kg, vine echipa lor și le ridică gratuit! E simplu! Așadar, consider că cei de la Kaufland mai au încă de muncă dar îi felicit pentru că sunt pe calea cea bună! Recent s-a deschis un minunat Kaufland în Galați. Din păcate încă n-am avut timp să-l vizitez, dar am să o fac și am să caut aceste recipeinte :). Oricum, tot fan Kaufland rămân, să știți!



Am mai abordat și problema companiilor publicitare, dar din păcate cele menționate de mine nu există în baza de date (probabil s-au desființat) în schimb am văzut că la Iași firma se numește EuroMEDIA.. Cred că fiecare oraș are un „cevaMEDIA” al său. Oricum, indiferent de numele firmei, toate acele panouri publicitare însumează o cantitate mare de neoane, care se ard, inevitabil. Ele trebuie reciclate. Nu mai amintesc de București, unde am fost surprins să văd că panourile sunt din 50 în 50 de metri.


Aș vrea să mulțumesc echipei recolamp pentru toată munca depusă și să mulțumesc tuturor acelor firme și companii, instituții și persoane fizice care aleg să recicleze, în loc să arunce!

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...