Friday, June 15, 2012

Video Blog 012: Colectarea selectivă


(5min47sec)
Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu deșeurile colectate selectiv după ce le pui în pubelă? Cel mai probabil, da! Ei bine, episodul de azi aruncă o rază de lumină asupra acestui subiect.

Eu m-am întrebat: selectăm gunoaiele? Da, unii oameni o fac, și aruncă deșeurile în pubele diferite funcție de materialul reciclabil. Bun, dar colectarea asta selectivă, merge și mai departe de acest stadiu al pubelelor, sau din pubele se aruncă totul în același tir?

Să vedem...


Sper că ți-am satisfăcut curiozitatea, eu unul sunt împăcat. Vorbeam în clip de articolul acesta, despre colectarea selectivă :D.

Am avut norocul să fiu la locul potrivit la momentul potrivit... ce mă făceam dacă eram în alt colț al orașului și nu aveam pe ce să mă cațăr ca să pot filma procesul de la înălțime?

Eu vă sfătuiesc, din nou, să vă sortați gunoiul... Gândiți-vă la viitor, gândiți-vă că producem mai mult gunoi decât putem prelucra, gândiți-vă că ne tot înmulțim, dar planeta rămâne la aceeași dimensiune.

Hai să avem grijă de noi. Și începem cu acest mic gest de a aduna separat gunoaiele. Nu mai cârcoti legat de ce se întâmplă, fă ceva. Fă măcar ceea ce ține de tine: sortează-ți propriul gunoi!

V-am salutat și am plecat la alergat, că ăsta îmi e programul de dimineață...
Bună dimineața!

PS: se pare că iar primești VideoBlog înainte de cafeaua de dimineață :D

Attributions:

de la mine,
numa' bine

4 comments:

  1. Din pacate, la groapa de gunoi sunt basculate la gramada. Singurii care sorteaza aceste gunoaie, in marea majoritate a cazurilor, sunt boschetarii care o fac din nevoia de bani.

    Cu multi ani in urma, am vazut un turist neamt care a stat pret de 5 minute cu o hartie in mana si s-a invartit in jurul unui cos de gunoi din ala montat pe stalp. Apoi, intr-o englezea stricata si cu multa limba-gimnastica, m-a intrebat unde e cosul de gunoi ptr. hatie. Cand i-am spus ca e OK sa arunce in ala de langa el, mi-a spus ca s-a uitat si e cos de gunoi penru gunoi menajer ca a vazut el coji de banane inauntru. Mi-a luat ceva timp sa-l conving de faptul ca nu va fi sanctionat de militie daca arunca hartia acolo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Și eu credeam la fel, dar acum, de când știu că există o firmă specializată care se ocupă de reciclare și colectare selectivă, tind să cred că lucrurile nu mai stau așa. Când am să am o mașină am să plec într-o misiune să urmăresc tirul cu materiale, și am să revin cu un nou videoblog.. continuare la acesta...

      Sau am să iau legătura cu ei, să le cer aprobarea de a face un micuț documentar despre ceea ce se întâmplă.

      Cum spuneam, continui să fiu optimist până la proba contrarie. Cum ziceam în articol, să încetăm să dăm vina pe cei care se ocupă de deșeuri și să începem să le colectăm selectiv. A motiva că: „eu nu colectez diferit fiindcă tot acolo ajunge gunoiul” nu e deloc constructiv.

      Cum spuneam, nu am verificat ce se întâmplă cu deșeurile, așa că hai să acordăm prezumția de nevinovăție și să ajutăm acest proiect colectând selectiv acasă. Între timp poate verificăm și exact ce se întâmplă cu deșeurile, dar până atunci...

      Delete
  2. e foarte bine ca a aparut acest sistem de reciclare in tara si chiar sper sa se respecte...am impresia ca la acel articol de care pomeneai in clip am dar eu un comentariu in care spuneam cum se recicleaza aici...cate cutii si pungi si pubele pentru fiecare material in parte...intr-adevar, curiozitatea mea este daca se duc mai departe unde si cum trebuie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, am vorbit atunci despre cum e acolo. Observi că atunci când aflu ceva nou, anunț, așa că veți afla și ce se întâmplă după această operațiune atunci când aflu eu (cu ochii și urechile mele, nu spuse de alții)

      Delete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...