Thursday, November 28, 2013

Cum să... tai pe lungime cu circularul de mână

În acest articol încerc să vă prezint o metodă de a tăia drept pe lungime, folosind circularul de mână. Eu exemplific pe o scândură, dar metoda funcționează cu succes pentru orice fel de tăietură (tăiere plăci sau tăiere transversală) dar și pentru prelucrări cu alte unelte de exemplu pentru mașina de frezat (dar despre asta altădată).


It's not rocket science” dar sunt sigur că unora le va fi de folos.


Activitatea prezentată presupune folosirea de unelte electrice periculoase.
Vă rog să respectați măsurile de protecția muncii și să purtați echipament de protecție individuală înainte de a manipula astfel de unelte. 
În cazul de față este necesar să purtați ochelari de protecție, căști și eventual mănuși.
Spuneam că am să exemplific pe o scândură pentru că astăzi am avut de tăiat mai multe la aceeași lățime. Bineînțeles aș fi putut tăia pur și simplu la mână, folosindu-mă de avantajul că circularul meu are laser, așa cum se vede în imaginea anterioară, dar să tai cu mâna liberă nu e tocmai precis pentru că e foarte ușor să deviezi de la marcaj.

De asemenea, pentru a tăia pe lungime, e musai să prinzi „piesa” de bancul de lucru (în cazul meu o masă). De fapt vă recomand și vă îndemn ca de fiecare dată când prelucrați ceva prin avansul sculei (nu al semifabricatului) să fixați bine materialul de banc sau de  masa de lucru. Dar uneori aceste cleme care prind materialul încurcă la avansul sculei, așadar aveam nevoie de o nouă abordare a problemei, ca să pot termina treaba.

Metoda folosită nu mi-a venit așa din senin ci o mai folosisem cu succes și cu alte ocazii. Nu pot să spun că e a mea (mulți au folosit-o și o mai folosesc), dar e una din acele chestii care vin natural după ce începi să lucrezi cu scule puține și e nevoie de improvizații. Practic, nu trebuie decât să folosești un dreptar (sau o bucată de material care să aibă măcar o margine dreaptă) ca să ghideze circularul.

Important e să știi dimensiunea tălpii circularului, sau mai bine zis distanța de la marginea mică până la pânză. Probabil nu ai avut niciodată nevoie să o măsori, așa că acesta ar fi primul pas.


Pe material, presupunând că deja e trasată dimensiunea necesară, transferăm măsura citită pe riglă înspre interior. Adică din dimensiunea necesară pentru piesa finală scădem distanța de la talpă până la lama circularului.


Aproape toate pânzele pentru circular au dinții puțin mai groși decât grosimea discului, așadar pentru o precizie ridicată ar fi preferabil să măsurați distanța pornind de la dinți. 


Revenind la scândură. Pe noul marcaj vom poziționa dreptarul și-l vom fixa cât mai bine. Ideal ar fi ca scândura să fie prinsă de bancul de lucru cu două cleme iar dreptarul de scândură cu alte două cleme. Dacă duceți lipsă de cleme, puteți prinde masa, scândura și dreptarul cu aceeași clemă măcar într-un capăt iar în celălalt, dacă nu se poate prinde și masa, să aveți în vedere să fixați bine dreptarul pe piesă.


După ce toate clemele au fost strânse, putem tăia materialul folosind dreptarul ca ghidaj pentru talpa circularului.


În mod normal tăieturi de genul acesta se fac la un circular de masă, mai ales dacă e vorba de mai multe piese identice, cum am avut eu, dar fiindcă momentan nu-mi permit o așa unealtă m-am descurcat cum s-a putut.

Oricum, chiar și circularul de masă are anumite limite. De exemplu nu poți să tai singur o placă mare (să zicem OSB sau PAL) pe circularul de masă fiindcă nu ai cum să o ții, în schimb prin metoda asta poți cu ușurință să realizezi debitarea primară. De asemenea, există circulare de mână care vin și cu șină tocmai pentru astfel de tăieturi sau mai ales pentru plăci. Avantajele sunt evidente dar bineînțeles costă mult mai mult.


Încă un lucru. Atunci când folosiți circularul, să aveți în vedere ca în permanență cablul de alimentare să se afle în direcția opusă avansului sculei sau deasupra planului de lucru (dacă este posibil) evitând astfel pericolul de a tăia cablul accidental.


Aproape toate circularele au posibilitatea de reglare a adâncimii de tăiere, așa că e recomandat să o ajustați corespunzător cu materialul tăiat, pentru a evita accidente.


Sper că v-a fost util acest articol micuț. Aș fi făcut video, ar fi fost mult mai ușor de explicat, dar nu aveam cum să filmez fără să mă abat prea mult de la muncă. Deseori când lucrez ceva am dorința să și filmez dar  constat că ar fi prea multă muncă extra. Vorba aia: mai mare daraua decât ocaua. Poate cândva voi avea o cameră video mai mică și rezistentă la praf, sau poate voi avea un atelier sau un cameraman... Dar atât pentru azi.

Ca de obicei vă stau la dispoziție pentru orice întrebare ați avea sau pentru orice nelămurire. 

Pe data viitoare!

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...