Articol preluat de pe 9 a.m..
Cu o istorie veche de sute de ani, Ziua Păcălelilor, "sărbătorită" în majoritatea ţărilor pe 1 aprilie, a născut farse pe cât de originale, pe atât de sugestive pentru naivitatea "victimelor" , dispuse oricând să creadă că tot ce zboară se mănâncă.
- Cea mai veche păcăleală datează din 1915, când, un pilot francez de pe frontul primului Război Mondial a survolat tabăra germană şi a aruncat o încărcătură ce părea a fi o bombă. Soldaţii germani au fugit speriaţi în toate părţile, însă, după ce au constatat că nu se produce nicio explozie, s-au apropiat discret de "bombă" care, de fapt, era o minge de fotbal însoţită de mesajul "Păcăleală de 1 Aprilie".
- La 31 martie 1940, Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, a dat publicităţii un comunicat prin care anunţa că a doua zi va veni sfârşitul lumii. Radio KYW a transmis: „Cele mai mari temeri ale noastre privind sfârşitul lumii sunt confirmate de astronomii de la Institutul Franklin. Mâine, la ora 15:00, vine apocalipsa. Nu e o păcăleală de 1 aprilie". Panica a luat sfârşit abia după ce astronomii au negat teribila predicţie. Autorul farsei, ofiţerul de presă al Institutului Franklin, William Castellini, a fost demis.
- În 1957, una dintre cele mai respectate emisiuni de la BBC, Panorama, a lansat o altă "bombă": Datorită condiţiilor meteo favorabile, fermierii elveţieni au reuşit să obţină o recoltă senzaţională de... spaghete. Ştirea a fost însoţită de imagini cu oameni culegând spaghetele din copaci, astfel că, aproape instantaneu, postul de televiziune a fost asaltat cu telefoane. "Cum pot cultiva şi eu spaghete?", întreba majoritatea, iar cei de la BBC au răspuns, cu umor şi diplomaţie: "Plantaţi un băţ din cutia de spaghete într-o conservă cu sos de tomate şi...speraţi la tot ce e mai bun".
- Şi mai gogonată a fost minciuna mediatizată pe 1 aprilie 1962 de singurul post de televiziune din Suedia, care emitea alb-negru. Directorul tehnic al postului a apărut pe micul ecran şi le-a spus telespectatorilor că, datorită unei noi tehnologii, oricine va putea vedea programele în culori, cu condiţia să acopere ecranul cu o folie transparentă din plastic. Mii de telespectatori i-au urmat sfatul, însă, programele au putut fi recepţionate color de-abia în 1970 şi, evident, fără nicio legătură cu tehnologia "revoluţionară" .
- Pe 1 aprilie 1965, cotidianul danez Politiken titra pe un ton cât se poate de serios: "Parlamentul a votat ca toţi câinii să fie vopsiţi obligatoriu în alb". Mulţi cititorii nu au intuit farsa nici după ce au citit raţiunea acestei măsuri, scrisă în aceeaşi ştire: "Scopul este creşterea securităţii pe şosele, în condiţiile în care câinii albi sunt mult mai vizibili decât ceilalţi"
- În 1982, Daily Mail anunţa că un producator local a vândut 10.000 de sutiene care cauzează o problemă fără precedent. Încuietorile acestora, fiind din metal, blochează semnalul radio-tv atunci când sunt expuse la căldura corpului uman. Nimic grav până aici, dar pe 1 aprilie 1982, când a fost publicatâ ştirea, toate angajatele laboratoarelor din telecom-ul britanic au fost obligate să dovedească ce sutien poartă la serviciu!
- In 1986, Le Parisien a anuntat că simbol naţional al Franţei, Turnul Eiffel, urmează să fie demolat. Ştirea a şocat poporul francez care şi-a revenit cu greu chiar şi după ce a aflat că e o păcăleală de 1 aprilie.
- Tot despre o lege nouă vorbea, pe 1 aprilie 1993, postul german de radio Rundfunk. "Practicanţii jogging-ului în parcuri vor trebui, de-acum incolo, să alerge cu cel mult 4 kilometri pe ora în această perioadă a anului, pentru a nu deranja veveriţele, aflate în sezonul de împerechere" .
- În 1997, utilizatorii de internet din toată lumea au fost bombardaţi cu mesajul: "Internetul se închide între 31 martie şi 2 aprilie, pentru curăţenia de primavară". În mesaj se spunea că vor fi aruncate la gunoi toate căsuţele poştale online nefolosite de multă vreme şi paginile web inactive, păcăleala fiind, de fapt, un "up-date" la o farsă mondială mai veche, care a vizat "curăţenia de primavară" în reţelele de telefonie.
- Un an mai tarziu, tot pe internet s-a răspândit ştirea că, la iniţiativa unei asociaţii americane "pentru Ştiinta şi Adevăr", valoarea numărului Pi (3,14159), una dintre constantele matematicii, a fost schimbată, prin lege, de autorităţile statului Alabama, care, pentru a simplifica lucrurile, a hotărât ca aceasta să fie egală cu 3. Fără a bănui că este vorba despre o glumă, sute de matematicieni au protestat faţă de această măsură "abuzivă".
- Tot în 1998, lanţul de fast-food-uri Burger King a publicat pe 1 aprilie o pagină publicitară în USA Today, anunţând că lansează hamburgerul pentru stângaci, cu aceleaşi ingrediente ca originalul, însa condimentele sunt rotite cu 180 de grade, pentru a furniza acelaşi grad de satisfacţie şi celor care nu folosesc la masa mâna dreaptă. Chiar dacă, a doua zi, compania a revenit precizând că a fost vorba despre o farsă, fast-food-urile au fost invadate de mii de clienţi care cereau, după caz, hamburger-ul cel nou, pentru stângaci, sau pe cel "pentru dreptaci".
- Una dintre cele mai răsunatoare farse de data relativ recentă a fost făcută în 2008 de postul TV BBC. În seria de emisiuni "Miracolele evoluţiei", postul britanic a prezentat imagini cu pinguini zburători care, sătui chipurile de gerul din Antarctica, au plecat să petreacă iarna la cald, în America de Sud. Imediat, însă, BBC a difuzat un material în care explica faptul că totul a fost o păcăleală de 1 aprilie, în care pinguinii zburători au fost realizaţi cu ajutorul computerului.
http://sighisoarafereastraalbastra.blogspot.com/2010/04/primul-meu-premiu-virtual.html premiu pentru tine
ReplyDelete