Wednesday, May 07, 2014

Din nou despre deșeuri dar nu numai...

Dragilor, știu că nu v-am mai scris de mult. dar promit să încerc să schimb asta în curând. Am ceva planuri drăguțe pentru viitor și e musai să le împărtășesc aici, cu voi, la momentul oportun. Dar până atunci...

Vă amintiți de articolele mele despre reciclare de-a lungul timpului? 
Vă amintiți că v-am tot spus că eu sunt PRO colectare selectivă și reciclare? 

Cred că toți cititorii mei știu deja asta, iar cei care mă cunosc au avut ocazia să vadă cu ochii lor. Cât am fost student la Galați, la cămin, adunam separat toate deșeurile și aveam la final de an cutii cu hârtie, pet-uri cu plastic și cutii cu metal (de la diverse conserve, pentru că doze nu prea întâlnești la mine). 

În Danemarca, fiindcă e singura țară (din afară) în care am fost (până acum), există un sistem drăguț de plată a ambalajelor pentru băuturi. Adică atunci când cumperi suc, plătești extra pentru ambalaj. La returnarea ambalajului gol, primești banii înapoi. Cu toate acestea, fără să încerc să mă laud, eu am adunat și dus spre reciclare și ambalajele pentru care nu primeam bani în schimb. Pentru că există unele băuturi sau alimente pentru care nu plătești taxă de ambalaj. Am făcut asta pentru că sunt pubele pentru deșeuri separate, pentru că nu mă doare nimic să le colectez selectiv sau să le car puțin până acolo, pentru că simt că ajut la păstrarea curățeniei și fiindcă îmi place curățenia :D. Chiar dacă nu primesc bani pe ele, doar gândul că ambalajele ajung acolo unde trebuie este suficient ca recompensă.

Când eram mic, deși auzisem de reciclare și colectare selectivă datorită unor desene animate mai educative decât cele de acum, nu aveam posibiblitatea să o fac la mine acasă. Poate vă amintiți că v-am mai spus, singura „colectare selctivă” din vremea copilăriei era să aduni hârtia și cartonul și să-l duci la depozitul de colectare deșeuri (respectiv fier vechi și carton). Oh, ce fain era în vacanța de vară când aruncam toate caietele și cărțile vechi :D

Dar acum... acum e diferit! Acum s-a muncit și s-a investit destul de mult pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să colecteze selectiv. Acum sunt pubele colorate prin oraș, și nu-s colorate doar ca să fie drăguțe, ci pentru a se diferenția funcție de tipurile de deșeuri. Dar cum sunteți cititori perspicace și interesați de acest subiect, bineînțeles că știți deja toate aceste lucruri.

Ceea ce e posibil să nu știți încă este faptul că s-a dat startul unei competiții, o bătălie între municipiile țării pentru poziția de „Orașul Reciclării 2014” - powered by ecorom ambalaje. Pentru o listă completă de orașe și mai multe detalii puteți vizita pagina acesta. Competiția Orașul Reciclării este realizată sub patronajul Ministerului mediului și Schimbărilor Climatice și în colaborare cu Asociația Municipiilor din România și cu Institutul pentru Politici Publice și este promovată de Administrație.ro și Domnuleprimar.ro.

Și ce dacă? Păi uite care-i treaba: orașul care câștigă, orașul cel mai verde și care are locuitorii cei mai eco-preocupați primește o zonă eco Wi-Fi, 100% ecologică, o zonă de relaxare cu acces gratuit la internet în valoare de 12000 de euro. Cum ar veni, tot la cetățeni se întoarce beneficiul, tot la locuitorii orașelor, deci tot la voi!

Ei bine, eu mi-s romașcan (născut acolo și locuit acolo vreo 19 de ani), dar am locuit în Iași vreo trei ani, și prin Galați încă vreo patru ani iar momentan nu-s în niciunul din aceste trei orașe așa că mi-e greu să mă hotărăsc cu care oraș să țin. Cel mai fericit aș fi să câștige Iașiul, fiindcă îmi doresc să petrec ceva ani pe acolo în viitor, dar și orașul meu natal ar merita un astfel de loc de relaxare, precum și Galațiul.

Așadar vă invit, dragii mei cititori, să scrieți și voi despre competiția asta pe blogurile voastre. Făcând o mică statistică aș zice că majoritatea cititorilor mei sunt din Galați, sau au legătură cu Galațiul, fiindcă în timp ce am stat acolo am fost cel mai activ pe blog, dar am încă mulți prieteni și cunoștințe prin Iași. Cel mai prost la capitoul ăsta e orașul natal, fiindcă acolo nu am bloguit mai deloc. Nu mulți romașcani știu de blogul meu, și excluzând membrii familiei, nu știu nici un blogger care să locuiască în Roman și nici un blogger romașcan nu mă cunoaște (sau nu și-a făcut simțită prezența pe aici). Înțelegeți deci, de ce îmi e greu să mă adresez lor...

Cu toate acestea, sunt mândru că Roman este pe lista orașelor participante și vă recunosc, tare mândru am fost prima oară când, venind de la gară (nu știu de pe unde mă întorceam) am observat și în localitatea mea pubele de colectare selectivă. Adevărul e (și am mai spus asta pe aici) că în ultimii ani, s-a schimbat mult orășelul nostru, a devenit mai curat, a devenit mai frumos, pavaj pe trotuare și asfalt proaspăt pe străzi, magazine mai noi, clădiri cu fațade restaurate, un parc municipal în care ți-e mai mare dragul să mergi... Da! În ultimii 8 ani, de când am plecat de acolo, orașul s-a schimbat, și cel mai vizibil s-a schimbat în ultimii 3- 4 ani. Felicitări!

Cât despre Iași, și el s-a schimbat, dar cum pe acolo am fost din ce în ce mai rar și mereu cu motive precise, fără posibilitatea de a mă plimba foarte mult, nu am apucat să văd prea mult, dar îmi amintesc faptul că era „în șantier” deci în plin proces de schimbare. Tare îmi doresc să fiu plăcut surprins la următoarea mea vizită în târg!

Așadar, tu cu cine ții? Orașul tău e pe listă? Atunci susține competiția și ajută-ți orașul! Sau susține orașul care-ți place!

Ok, n-am mai scris de mult și se pare că m-am pierdut prin povestiri, dar că să concluzionăm:

Ce trebuie să faceți?

Ca bloggeri: să scrieți despre acestă campanie și să spuneți sus și tare ce oraș susțineți și de ce (poate vă interesează să participați și la campania blogalinitiative)
Ca locuitori ai orașelor (participante sau nu):
  • să continuați să susțineți colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor 
  • să continuați să fiți la fel de minunați și să vă sacrificați câteva minute în plus pentru câțiva ani de viață dăruiți planetei noastre
  • să dați exemplu copiilor pentru că dacă învață de mici să colecteze selectiv, va deveni o obișnuință pentru generațiile următoare, așa cum e pentru noi... apa de la robinet sau internetul (de exemplu)

Colectați selectiv, reciclați, reutilizați!

ce motiv aveți să nu o faceți?

PS: de curând mi s-a prezentat următorul clip. Poate deschide ochii unora:

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...