Friday, May 09, 2014

Cum te numești?

Bond!
James Bond!

Nume,  Prenume, 
Family Name / Surname, Middle Name, Given Name / First Name, 
Care o fi oare??



Când eram mic (a se citi: înainte de a intra într-o formă de învățământ) eram ”Andrei”. Familia și prietenii din cartier (adică totalitatea persoanelor pe care le cunoșteam pe atunci) mă știau după acest nume și mă strigau astfel.

În momentul în care am început să merg la școală (da, eu am sărit peste etapa numită „grădiniță”), toți am fost așezați în imensele cataloage după numele de familie și prin urmare am fost etichetați astfel. Doar în primele zile de școală sau când venea vreun nou profesor îmi auzeam prenumele dar în rest, ani și ani la rând, era doar: Clapa? Prezent! Clapa, la tablă! Mulțumită unei minunate doamne profesoare de matematică, în clasa a cincea  am devenit Radu (nu pentru ceilalți profesori de la generală, nu pentru colegi ci doar la Mate și la Franceză... Abia pe la liceu s-a prins numele)

De mic am fost curios (iote că tot n-am murit degrabă, conform proverbului) și m-am întrebat de ce??? :(( De ce mereu numele (de familie) era pus înaintea prenumelui. De ce mereu eram îndrumați (să nu spun forțați) să ne semnăm astfel? La urma urmei este PREnume .... de ce să stea post nume???

Încă nu știu din ce motiv stupid în sistemul nostru educațional (și nu numai) ne sunt folosite invers numele, dar cert este că am fost și suntem programați mental cu ordinea asta încă de mici, încât ajungem să nu știm cum ne numim de fapt. Ajungi la un moment dat să fii nevoit să completezi formulare în alte limbi - eg engleză - pe diverse site-uri sau pe hârtie și când vezi câmpurile 'first name' 'last name' răsare întrebarea:  "Bă, la mine care-i primul și care-i al doilea?"

Ei bine, ca să fie clar pentru toți: 
Prenumele” este mereu „First Name sau uneori se găsește sub denumirea de "Given Name" iar „Numele de Familie” este mereu „Last Name” sau "Family Name". Mai existăm bineînțeles noi, cei care avem și un „Middle Name”. Acesta, în lipsa unui câmp dedicat lui, se trece mereu lângă „First Name”.

Când ai dubii amintește-ți că e James Bond, nu Bond James! 
E Ilie Năstase nu Năstase Ilie, e Dr. Ion Popescu sau Dr. Popescu dar nu Dr. Popescu Ion... Sau dacă vrei, e Nicolae Guță, nu Guță Nicolae!

De aceea când te prezinți sau când te semnezi... începe mereu cu prenumele!
Priceput?

Oare chiar nu s-ar putea face catalogul astfel încât numele să fie scris corect? Ordinea poate să fie tot funcție de numele de familie, dar Popescu Ion să fie strigat și scris Ion Popescu. Ce ziceți?


Cu stima vă salută, al dumneavoastră,
Radu Clapa

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...