Tuesday, October 11, 2011

La CFR te fură pe față...

De când lumea existau bacșișurile, chiar dacă nu în forma asta pe care o știm, ci erau mai degrabă ca la piață...Sau comercianții „mai pun de la ei” sau clienții mai rotunjesc suma, indiferent de situație, nu este un preț exact cu trei zecimale ca la matematică.

Este foarte la modă, și cred că intră în codul bunelor maniere să lași bacșiș ospătarului/chelneriței pentru felul cum te-a servit (sau cel puțin eu după asta mă orientez...că nu era să las bacșiș la pizzeria aia unde am stat o oră să vină comanda și încă o jumătate să ne debaraseze și să aducă nota..că la un moment dat m-am dus să o caut...)


Mai e „bacșișul” de la magazinele mici, unde, fiindcă nu aveai bani mărunți rotunjești suma din cauză că nu au să îți dea rest; sau, dacă primești resc, aduni doar banii mari și lași pe tejghea fisele. Asta nu e nimic nou, nu e nimic alarmant. Dar ideea de bază a unui bacșiș e că se oferă, nu se ia de la sine, ca și cum ar fi parte din plată.

Se știe că la casa de bilete trebuie să mergi cu bani mărunți, fiindcă de obicei nu au să dea rest. Și se întâmplă să ai sau nu acei mărunți, și se întâmplă să rotunjești și să lași câțiva bănuți acolo. Dacă funcționarul zice 43.15.. poate ai 20 bani, sau 50 bani, sau dai 44 și primești 50 de bani, că nu are mai mărunt... :-j Înțelegem chiar și dacă nu are deloc să dea rest, că nu suntem absurzi, luăm biletul și plecăm în grabă (când nu ne grăbim poate căutăm să schimbăm banii).

Mai nou, umblu cu mărunțiș, pregătit să îi scot la nevoie dar am observat că la ghișeele CFR au inventat o nouă tehnică pentru plată, să zicem „de viteză”.

Iată-mă în gara Roman, cumpărând bilet spre Galați, prezint actele, ofer toate detaliile și aștept, cu mâna în buzunarul de la geantă, prețul... Surpriză: :) prețul biletului anunțat de doamna de acolo este un număr întreg ..wow, ca niciodată!  În gândul meu era ceva nedumerire, :-? dar cum știam că s-au mai făcut majorări la transportul feroviar, m-am gândit că așa e normal. Îmi cere deci 24 Ron, așa că scot mâna din buzunarul cu mărunți și dau bancnote. Îmi primesc actele și biletul și pornesc la drum, încă mirat că nu am fost nevoit să scot monezi, așa de uimit că arunc o privire pe bilet:

:-o Adică WTF? Nu era 23.99, nu era 23.75, nici măcar 23.50... prețul era 23.25 Ron și dânsa a cerut, fără nici o altă întrebare 24 Ron! ~X( Cum mă să facă așa ceva? Adică nu e vorba de cei 0.75 Ron, deși e o sumă imensă pentru o aproximare, e vorba de principiu. X(

Cum să ceri tu direct un preț diferit de cel afișat? Nu era la latitudinea clientului să aproximeze suma și să plătească funcție de numerarul pe care îl are în posesie? Nu încalci cumva vreun drept al clientului?

Aceeași problemă și la plecarea din Galați spre Roman vinerea ce a trecut, dar aici au fost puțin mai simțiți, au aproximat la 23.50 Ron, tot fără măcar să amintească de prețul real. Păi să nu le bați obrazul cu parul de nesimțiți ce sunt?

Oare protecția consumatorului ce zice despre asta? Dacă merg acasă în weekend și pățesc iar asta sun la ei pe loc! Doar așa, să le fac probleme celor de la CFR, că prea și-o iau în cap! Acum e probabil prea târziu, nu am nici o dovadă, dar data viitoare poate înregistrez treaba să am cum să le dovedesc....

Funcționari CFR, aveți grijă ce preț cereți că sunt pe urmele voastre! Păi cu doar 10 călători ca mine, ăștia deja câștigă cât un zilier, cu mult mai puțin efort, plus salariul pe care îl au! :-|  (și când mă gândesc la faptul că înainte de asta nu aveam nimic cu funcționarii publici; dar faze de asemenea nesimțire nu pot să trec cu vederea).

Dacă nu știați, nu toți hoții îți bagă fizic mâna în buzunar! Aveți grijă la casele de bilete, haideți să le mai tăiam nasul nesimțiților!

8 comments:

  1. De acum verific pretul biletelor indata ce mi le da. Cine stie de cate ori mi s-a intamplat si mie asta si habar n-aveam...

    ReplyDelete
  2. Bună Corina. eu nu am mai pățit să îmi ceară mai mult...dar ajungeam să las când se întâmpla să nu aibă rest, ceea ce e ok, cum spuneam e de înțeles.

    ReplyDelete
  3. Radu te sfatuiesc sa platesti cu cardul , mai sigur asa. Sincer, nu cred ca cei de la OPC o sa ia prea multe masuri. Imi amintesc ca am patit si eu o data, si chiar la Galati o treaba ca asta, pe urma am urmarit sa vad daca se mai repeta , dar a fost doar o singura data asa ca nu m-am mai obosit sa fac reclamatie.

    ReplyDelete
  4. Bine ai revenit Daniel!

    De obicei cumpăram de la Agenție, și acolo nu m-au umflat la preț. Da bine zici, chiar nu m-am gândit că ar avea POS și la gară... au? sau te referi să cumpăr bilet online?

    ReplyDelete
  5. Da, in aproape toate garile exista POS si la agentie mai mult ca sigur. Eu aici imi iau bilete online, daca il iei din timp este la jumate de pret.

    ReplyDelete
  6. La noi în țară, din câte știu, treaba cu biletele online nu e așa dezvoltată încât să dea asemenea reduceri. Știam de reduceri de grup, sau de bilet dus-întors, dar sunt reduceri mici, gen 10%

    ReplyDelete
  7. In tarile din vest in general este ca la biletele de avion, daca il cumperi cu o zi inainte poate sa coste 500 de euro iar daca il iei cu o luna poti gasi si cu 70 de euro acelasi lucru...te grabesti sa ajugi undeva...platesti, asta e premiza.

    ReplyDelete
  8. Da, la biletele de avion știam că e așa :)

    Am o întrebare, tu de ce nu comentezi de pe contul google pe care îl ai? drept îți spun că la primul comentariu te-am confundat, dar mi-am dat seama înainte să răspund :)

    ReplyDelete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...