Tuesday, October 18, 2011

Cum să... realizezi o galerie improvizată

Vorbim bineînțeles despre o galerie pentru perdea și draperie, nu despre o galerie de artă sau una fotografică virtuală.

Am o problemă: niciunul din geamurile camerei nu are vreun fel de șină sau tijă, sau ceva de atârnat perdeaua. Restul camerelor din cămin au riglă de plastic pentru draperie și perdea, restul camerelor au și perdea și draperii, nu numai șina, restul camerelor....sunt restul :D

Eu aveam doar două șuruburi de care am agățat o draperie pe o ață scoasă dintr-un mănunchi ce formau cândva o funie. Astea sunt detalii nesemnificative, problema ce mă consuma pe mine era faptul că această „peticeală” din geam trebuia să fie schimbată cu ceva mai practic și mai estetic iar ideea achiziționării unei șine de plastic nu îmi surâdea deloc fiindcă nu se merita investiția, și nici bani de aruncat n-am, că doar sunt student :)

Nu mi-am bătut mult capul pe tema asta fiindcă aveam și alte chestii de făcut, dar la un moment dat m-a lovit ideea să îmi fac o galerie pentru această draperie și pentru o perdea veche ce o aveam pe acasă. Ideea inițială a pornit de la o coadă de mătură, pe care voiam să o folosesc ca suport de umerașe. Având la îndemână două colțare (console) pentru etajere mi-am propus să găuresc coada de mătură și să o prind pe perete cu ajutorul colțarelor . Din păcate timpul nu mi-a permis să pun în aplicare ideea căci am plecat acasă în weekend cu treburi. Dar acasă, e acasă....acolo am mai multe resurse la dispoziție, așa că planul cu colțarul a picat și a intrat în scenă planul cu colierele metalice (la drept vorbind ideea colierelor mi-a venit dinainte să ajung acasă). Mai era o ideea să prind coada de mătură folosind două coliere de la pexal (foto dreapta), dar fiindcă voiam să pun și perdea și draperie aveam nevoie de o anumită distanță față de perete, deci clemele respective nu corespundeau cerințelor.

Dar să nu mai lungesc vorba și să vă prezint pașii folosiți pentru a realiza o galerie ieftină și în camera voastră. Cu puțină muncă și ceva decorațiuni ulterioare, ar fi chiar, în cazuri extreme, o galerie frumoasă pentru acasă.

1. În primul rând avem nevoie de coada de mătură amintită. Asta a fost de fapt singura investiție pe care am făcut-o pentru proiectul ăsta:

 Și pot zice că a fost un chilipir, mai ales că e frumoasă, dreaptă și lăcuită pentru doar 3,5 lei, spre deosebire de porcăria pe care am cumpărat-o cu două săptămâni în urmă din piață: strâmbă, nici urmă de lac, ba are și așchii...și am dat și vreo 5 lei pe ea, sau mai bine. Coada, așa cum am zis mai sus, a fost achiziționată cu alt scop, dar fiindcă nu s-a potrivit ca suport de umerașe (erau necesare prea multe modificări sistemului existent) i-am găsit altă întrebuințare.


2. Apoi, necesare sunt colierele metalice cu diblu:

 Știți foarte bine colierele din stânga, sunt cele cu care vă este fixată (cel mai probabil) țeava de la gaz, și ar fi fost perfecte pentru proiectul ăsta, dacă aveam două. Tocmai din cauza aceasta am folosit ce am găsit la îndemână, și anume niște coliere întâlnite tot pe la țevile de gaz sau de apă, cele cu două șuruburi de strângere (imaginea din stânga). Acestea îmi plac mult, fiindcă se pot folosi cu succes în multe situații, deși, așa cum am spus, cele simple erau poate mai practice în situația de față.

3. Vom folosi niște conductor electric:

 Conductor electric rigid (FY) cu un diametru de minim 2,5mm, de pe care înlăturăm izolația și pe care putem să îl tăiem în bucăți de aproximativ 10 cm cum sunt cele pe care le aveam eu deja (deși se poate folosi și întreg, vom vedea mai târziu).


4. Vreo două cravate de plastic (sau crocodili, sau coliere, sau cum vreți să le denumiți, ele oficial se numesc „cravate” fiindcă se strâng precum nodul de la cravată).

5. De asemenea am folosit un fir de ață, de fapt e aceeași pe care se afla inițial draperia. ;))

6. Bineînțeles e nevoie de draperie și perdea, dar astea se subînțeleg :D

Investiția totală pentru aceste materiale a fost de 3,5 lei, prețul cozii de lemn, fiindcă restul le aveam. Draperia m-a costat 5 lei și a fost achiziționată în urmă cu două săptămâni de la un „SeHaș”. Colierele sunt în jur de 10 lei dacă le achiziționați de la un bazar, sau mult mai scump dacă le luați din supermarket.

Ca și scule și unelte necesare veți avea nevoie de:

  • un ciocan roto-percutor, pentru realizarea găurilor în care fixăm diblurile;
  • burghiu de 10, pentru mandrină SDS;
  • nivelă (cumpănă, boloboc cum vreți să îi spuneți);
  • patent normal sau cu vârf, clește de dezizolat pentru firul de cupru menționat mai sus;
  • cutter sau foarfece;
  • 2 chei de 13 și o cheie de 5 pentru prezoanele folosite (eu am încercat cu una de 6);
  • pistol de lipit și fludor;
  • un prelungitor, în caz că nu aveți priza de perete aproape.
Mod de lucru:
  1. în primul rând se marchează locurile unde vor fi practicate găurile:
  2. Cât timp fereastra a stat fără draperie am folosit niște afișe vechi pentru a acoperi geamurile, afișe pe care le-am cenzurat acum pentru a evita orice fel de reclamă.
  3. folosind un distanțier pentru rotopercutor, sau însemnând pe burghiu, executăm găurile adânci cât e diblul de lung:
  4. introducem diblurile și strângem prezoanele cu ajutorul cheii. În cazul meu, pe măsură ce strângeam, cheia de 6 s-a dovedit un pic prea mare așa că am folosit piulița de 13 sudată pe colier pentru a înfileta șurubul în diblu:
  5. după fixarea celor două coliere în dibluri verificăm poziția cu ajutorul viitoarei bare de draperie și apoi legăm la un capăt, firul de ață pe care vom fixa perdeaua:
  6. draperia va fi prinsă de bară cu ajutorul unor inele, pe care le vom fabrica folosind conductor de cupru fără izolație. Dacă dispuneți de aproximativ 12 inele de la chei sunteți binevenit să le folosiți pe acestea ca verigă de draperie, dar fiindcă eu nu am așa ceva, am ales să le improvizez:
  7. Pentru a da forma inelului am ales din dulapul cu cosmetice un flacon al cărui capac să fie puțin mai mic decât diametrul cozii de mătură (sau puteți folosi direct coada de mătură). Pur și simplu îndoim firul și îl modelăm după forma circulară a capacului. Datorită elasticității sârmei, inelul, lăsat liber, va rezulta puțin mai mare decât diametrul capacului pe care a fost format.
  8. introducem inelele în buclele draperiei:
  9. pentru a-i oferi rezistență în timp și pentru a evita desfacerea inelelor am lipit cu un punct de cositor fiecare inel, cu mare grijă să nu topesc draperia:
  10. cu inelele gata închise putem să introducem coada de mătură prin ele și să trecem mai departe:
  11. ne vom ocupa de perdea. Introducem ața prinsă anterior prin inelele perdelei și o fixăm cât mai strunită în celălalt capăt al ferestrei:
  12. Fiindcă ața este prin definiție flexibilă, indiferent de cât am strânge nodul de la capăt, ea se va lăsa din cauza greutății perdelei.  Pentru a evita sau îmbunătăți acest lucru am realizat un alt artificiu folosind o cravată drept întinzător. Ața e legată direct de cravată, prin strângerea căreia se tensionează firul la nevoie.
  13. acum putem prinde bara și draperia în colierele din perete folosind o șurubelniță.
  14.  
  15. se poate observa în imaginea din dreapta că e lăsat liber capătul din stânga al draperiei. Asta nu e fiindcă am uitat să pun veriga, sau că am rămas fără, ci pentru că acel capăt îl voi folosi pentru a acoperi galeria, și pentru a închide spațiul dintre perete și draperie:
  16.  
    Pentru a realiza acest lucru am folosit tot o cravată cu care am prins ultima buclă a draperiei direct de șurubul colierului, cât mai aproape de perete
  17. și cu asta am finalizat galeria improvizată dintr-o coadă de mătură:




Cu asta închei capitolul de azi, spor la treabă!
de la mine, 
numa' bine

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...