Sunday, August 28, 2011

Crezi că e păcat?

Majoritatea dogmelor religioase, majoritatea „religiilor”, cum se spune pe scurt, consideră Duminica ziua pe odihnă a Creatorului. Ba chiar conform calendarului ebraic, islamic sau cel creștin tradițional, am putea crede că El a început cu pauza, fiindcă au pus duminica drept prima zi din săptămână. Aparent în multe limbi denumirea zilei de „luni” e în traducere liberă „a doua zi”, dar, așa cum totul este standardizat, ISO 8601 întărește ceea ce am învățat de mici și anume că MONDAY / LUNI este prima zi din săptămână.

Toți știm că duminica e sărbătoare, că doar e duminică, și drept urmare nu facem treabă, ne relaxăm, dormim, la români e timp de grătare și băutură cât cuprinde (aveți grijă cât consumați, unde, și mai ales, încercați să lăsați cât mai puține resturi prin natură - sau chiar deloc!!).... Sau muncim, căci unele locuri de muncă nu țin cont de weekend-uri și duminici. Dar e păcat să faci treabă duminica! E păcat să faci mâncare, e păcat să spargi lemne, e păcat să speli, cică ar fi păcat și să TE speli.

Păi bine, murim de foame? Nu, pregătim sâmbăta, sau comandăm...De la un local unde lucrează acei oameni care nu au liber duminica?...de la oameni care muncesc, deci păcătuiesc. Ah, tot nu e bine...mai bine gătim sâmbăta!

Nu ne spălăm? Acum, vara? cum să nu te speli? inadmisibil ..exceptând pe cei care nu se spală decât când îi prinde ploaia ... și aia se întâmplă rar, căci se feresc de ea! (îi simți de la distanță și ai vrea să schimbi direcția dar nu știi încotro să fugi, că mirosul te înconjoară)

Nu spălăm rufele? Ok, poate asta era valabil când nu existau mașini de spălat, când aveai de muncit mult la un coș de rufe, dar acum sunt mașini automate, și aproape toată lumea are una acasă. Așadar, practic nu muncim, ci doar punem câteva haine într-o incintă și apăsăm două butoane. În rest ... ne relaxăm.

Mașina spală, deci ea păcătuiește...Așadar, întrebarea mea pentru voi ar fi: E păcat sau nu să pui mașina să spele duminica??


PS (pentru cititorii fideli): voi reveni cu relatări din ultimele zile, dar acum am de făcut un desen mare (format A1) care mă bântuie de mult....of vacanță de 2 lei!!
de la mine, 
numa' bine

5 comments:

  1. sper ca stii deja ce cred eu despre ce e pacat si ce nu: e pacat sa faci rau deliberat.
    Daca puti ca un sconcs, faci rau altora, deliberat, de exemplu.
    In rest, ce rau faci daca abia duminica reusesti sa te ocupi de lucruri pentru care n-ai timp in restul saptamanii?
    cred ca e o greseala fundamentala aici, ca in majoritatea credintelor irationale: Dumnezeu s-a odihnit, deci asa tre sa facem si noi. Dar noi nu suntem Dumnezeu! Noi nu cream lumea!
    Cand o sa-mi dea cineva un argument RATIONAL pentru care nu ar trebui sa fac treaba duminica, imi voi reconsidera comportamentul.

    ReplyDelete
  2. Eu ştiam că duminica nu e bine să te speli pe cap, dar duş poţi face :-?? Mama, de exemplu, nu bagă maşina duminica, că cică e păcat, dar găteşte.

    ReplyDelete
  3. păi nu e contradictorie treaba? adică, conform celor spuse de mine e mai grav ceea ce face, fiindcă face muncă fizică. Dar Fiecare casă cu obiceiurile sale.

    Welcome back Ana sau preferi annitu în continuare?

    ReplyDelete
  4. @Radu, pentru ea nu e muncă (prea mare)dacă găteşte. Mă rog, ea ştie :))))

    Prietenii îmi spun Ana, deci spune-mi Ana.

    ReplyDelete
  5. mda, cam asa este..fiecare casa cu obiceiurile sale..eu totusi de mica stiu ca nu trebuie sa spal duminica nici macar la masina de spalat, asa ca ma conformez..nu e mare lucru daca pun cu o zi inainte sau dupa...insa asta cu sa nu MA spal intr-o zi de duminica nu o inteleg deloc si de aceea nici nu o respect..

    ReplyDelete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...