Friday, September 03, 2010

Bec scufundat part 1

 Ştiţi că un bec cu incandescenţă e un balon vidat cu un filament care emite lumină al trecerea curentului electric. Pe lângă emisia de lumină se emite şi o cantitate semnificativă de căldură.

Dacă stropeşti un bec aprins cu apă, acesta se va sparge sau va crăpa....sau dacă nu e foarte multă apă..e posibil să nu se întâmple nimic.

Dat fiind faptul că nu are nevoie de aer ca să se aprindă,  un bec ar trebui să funcţioneze şi în apă, nu? Adică atâta timp cât nu scufundăm şi contactele electrice şi nu producem un scurt circuit...

De aceea m-am gândit să văd ce se întâmplă cu un bec dacă îl aprind când e scufundat în apă. Dacă îl introduc deja aprins probabil că ar pocni. Presupun că se va aprinde, va încălzi apa din vas, apă care eventual se va evapora după un anumit timp. Oare cât durează până se arde becul?
Dacă se evaporă destulă apă, atunci va fi o diferenţă de tempereatură între sticla scufundată şi cea de deasupra apei..astfel că becul va ceda. Sau nu?

Am pus deoparte materialele, şi acum mă duc să fac nişte poze, să pregătesc experimentul şi să aştept rezultatele.

Necesar:
  • bec, 
  • vas transparent, 
  • apă,
  • sistem de alimentare a becului (preferabil comandat de la distanţă..just in case)
Da, ştiu..e un experiment de copii mici, dar pe vremea când eram mic nu îmi permiteam să fac aşa ceva :D
Voi reveni cu rezultatele. 

PS..cred că mi s-au urcat la cap toţi vaporii inhalaţi zilele astea....


de la mine, 
numa' bine

No comments:

Post a Comment

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...