Sunday, July 15, 2007

Vise...

how come every time i close my eyes i see my life different?

Noaptea asta am avut un vis... ciudat la fel ca toate visele mele.
Din păcate atunci când mă trezesc uit mare parte din vis... de aceea scriu asta acum, în zorii zilei... căci dacă mă întorc la somn uit totul. Îmi amintesc că eram în Iaşi...

Tuesday, July 03, 2007

Carul Mare, Carul Mic şi Dragonul

Carul Mare - (Big Dipper) - este cel mai cunoscut grup de stele. Nu-i putem spune cea mai cunoscută constelaţie, deoarece nu este o constelaţie în sine, ci doar o parte a unei constelaţii numită Ursa Mare.
Este cea mai impresionantă formaţiune a cerului, după Orion. Prin cele două stele indicatoare din capăt ajută la identificarea Stelei Polare şi a Nordului.
După steaua aflată în mijlocul osiei - Mizar - se află o stea micuţă, Alcor, nu prea vizibilă, dar care este binecunoscută. Înainte de apariţia ochelarilor și a tabelelor medicilor oculişti, Alcor reprezenta un test al acuităţii vizuale. Cine reuşea s-o vadă nu avea probleme cu vederea. Mizar şi Alcor sunt supranumite "Calul și Călărețul"

Carul Mic - (Little Dipper) - nu este atât de evident precum Carul Mare, dar include cea mai importantă stea - Steaua Polară - care  îşi păstrează întotdeauna locul, în timp ce toate celelalte stele se învârt în jurul ei
Steaua Polară nu face parte din categoria celor mai strălucitoare stele (este de categoria 2), şi nici nu a fost întotdeauna cea mai apropiată de Pol. Datorită modificării axei Pământului, polul ceresc se modifică lent de-a lungul secolelor, în diferite momente, diferite stele devenind stele polare.
Majoritatea stelelor din Carul Mic sunt puţin strălucitoare. Doar cele două din capăt sunt mai strălucitoare. Sunt numite "Păzitorii Polului", deoarece gravitează în jurul acestuia ca nişte santinele. Cea mai strălucitoare dintre ele, Kochab, a fost steaua polară în vremea lui Platon, în jurul anului 400 î.Hr.

Dragonul - (Draco) - este o constelaţie mare, dar nu foarte strălucitoare. O succesiune de stele şerpuind în jurul Carului Miv formează coada Dragonului, iar două perechi de stele îi formează picioarele. Dar cea mai reprezentativă parte este capul, un patrulater neregulat, cam cât jumătate din Carul Mic, care include două stele destul de strălucitoare, ce seamănă puţin cu "Păzitorii" dar nu trebuiesc confundate.
Steaua pală din coada Dragonului, aflată la jumătatea distanţei dintre Mizar şi Păzitori este Thuban. Aceasta este una din cele mai vechi stele; a fost steaua polară pe vremea când se ridicau piramidele, acum 4000-5000 de ani. Va fi din nou steaua Polară peste vreo 20000 de ani.

Carul Mic şi Carul Mare sunt vizibile tot anul, Dragonul se vede cel mai bine de la sfărşitul lui mai până la începutul lui octombrie.

Sursă necunoscută